Joe Biden meldte søndag kveld norsk tid at han trekker seg som presidentkandidat.

Etter enormt press fra elitene i partiet, og på tross av at han ble valgt av nærmere 14,5 millioner velgere i demokratenes primærvalg, og vant med 87,1 prosent av stemmene.

Nå står demokratene i en forferdelig skvis. Den upopulære visepresidenten Kamala Harris får Bidens fulle støtte. Det melder han på X:

«Jeg har bestemt meg for å trekke meg fra nominasjonen, og legge alt mitt fokus i oppgavene mine som president ut perioden. Min første beslutning som partiets kandidat i 2020 var å velge Kamala Harris som min visepresidentkandidat. Det er den beste avgjørelsen jeg har gjort. I dag vil jeg gi min fulle støtte til at Kamala skal bli vårt partis presidentkandidat. Til alle demokrater: Det er tid for å samle oss og slå Trump.»

Foruten å være en lojal visepresident med en spesiell latter og en egen evne til å uttale seg på måter som fører til ufrivillig latter, kan hun vinne mot Trump? 

Kamala Harris er oppsiktsvekkende upopulær. Ifølge New York Times har hun et gjennomsnitt på 38,6 prosent som støtter henne, mot 50,4 prosent som ikke støtter henne.

Gjennomsnitt av «approval» for visepresident Kamala Harris. Hentet fra FiveThirtyEight hos New York Times.

I en måling fra The Economist og YouGov får Harris mot Trump, 39/44.

Men selv om Harris er utpekt av Biden, er det ikke slik at det er satt i stein. Demokratenes landsmøte blir fortsatt steder hvor dette avgjøres.

Republikanske kommentatorer skriver allerede at det er bare å sprette champagnen hos Donald Trump, og de er nå bekymret for om velgere kan bli likegyldig.

– Hun er en kynisk og kald kvinne som ingen liker, sier den konservative kommentatoren Charlie Kirk ved Turning Points USA.

Han mener Harris er enklere for Trump, og kaller henne en «DEI-pick» (DEI = diversity, equity and inclusion – mangfold, rettferdighet og inkludering), og hevder hun er valgt utelukkende på grunn av hennes kjønn og hudfarge.

Støtt Document ved å kjøpe boken Den døende borgeren av bestselgerforfatter Victor Davis Hanson.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.