Som del av et testprosjekt måtte dagsturister til den italienske byen Venezia betale inngang. Det ga en inntekt på 2,4 millioner euro på 29 dager.

Til sammen 485.062 turister som var på dagstur i Venezia mellom klokken 8.30 og 16 måtte betale 5 euro i skatt. Det gjaldt folk som reiste med buss, cruiseskip og noen turgrupper i helger og fridager mellom den 25. april og 14. juni. Det ga til sammen 2,4 millioner euro i inntekter til byen. Summen tilsvarer rundt 28 millioner kroner etter dagens kurs.

Under testperioden tok inspektører stikkprøver for å sjekke om folk hadde registrert seg og betalt. De som ikke hadde gjort det, fikk en bot på mellom 50 og 300 euro.

Det er ikke avgjort om byen skal fortsette å kreve inngangspenger, men en beslutning skal tas til høsten etter at dataen fra prøveprosjektet har blitt analysert. Pengene som hentes inn, er tiltenkt vedlikehold av gater, kanaler og bygninger.

Byen med lagunen og de mange kanalene er den første som prøver ut en slik betalingsordning i et forsøk på å redusere mengden av turister som fyller Venezia til trengsel i høysesongen. Besøkende som ikke skal overnatte, har måttet betale 5 euro for å komme inn i byen.

Venezia har rundt 15 millioner besøkende hvert år og er blant verdens mest besøkte turistdestinasjoner. Masseturismen bringer klingende mynt i kommunekassa, men de store folkemassene fører også til problemer. Mange dager er det nesten umulig å ta seg gjennom de trange gatene rundt Markusplassen og Rialto-broen, to av de mest populære turistmålene.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.