Britiske tjenestemenn mener at tilgangen til britiske fiskefarvann vil være et av de viktigste kompromissene Starmer må svelge i hans ønskede forhandlinger med EU. Dette var blant de mest upopulære konsekvensene av EU-avtalen, og skapte store problemer for tradisjonelt britisk fiskekultur og -industri.

I hjemlandet til fish & chips er ikke slike ting småtteri.

Keir Starmer arbeider for å gjenopprette forbindelsene til EU, og i forrige uke var han vertskap for et toppmøte for lederne i Det europeiske politiske fellesskap (EPC) på Blenheim Palace, fødestedet til Winston Churchill.

Blenheim Palacee re oppkalt etter slaget ved Blenheim i 1704 i den spanske arvefølgekrigen. Det var ment å være en gave til Winstons forgjenger John Churchill, 1. hertug av Marlborough, for hans militære seier mot styrkene fra Frankrike og Bayern.

Men trolig vil EU krever tilgang til britisk fiskevann i bytte mot et tettere forhold til Storbritannia, skriver The Telegraph.

Statsminister Starmer håpet å bruke toppmøtet som et springbrett for å knytte tettere handels-, sikkerhets- og utenrikspolitiske bånd til Brussel, samt arbeide med en avtale om retur av migranter.

Labour-leder Starmer besøker Macron, kanskje til ingen nytte

Det sies imidlertid at EU er i ferd med å utarbeide en liste over «offensive interesser» som de vil bruke i eventuelle fremtidige samtaler med den britiske regjeringen.

Regjeringens tjenestemenn mener at tilgang til britiske fiskefarvann vil være et av de viktigste kompromissene som svar på Sir Keirs forespørsler.

Målet til Labour-regjeringen er å forhandle frem en bedre avtale enn det Boris Johnson klarte i 2020. Det er planlagt et symbolsk møte mellom Starmer og Charles Michel, som er president av Det europeiske rådet.

Øverst på agendaen for EU, og særlig Frankrike, står fornyelsen av fiskeriavtalen mellom Storbritannia og EU, som utløper i slutten av juni 2026.

Emmanuel Macron har satt opp fiskerispørsmålet som en prioritet i forhandlingene med Storbritannia, sammen med migrasjon og forsvar.

EU ønsker også en avtale om økt adgang til Storbritannia for unge europeere.
Det nåværende forslaget om «ungdomsmobilitet» fra Brussel, som ble lagt fram i april, har ingen begrensninger for 18-30-åringer som kommer til Storbritannia for å jobbe eller studere i fire år, med rett til å ta med seg familiemedlemmer.

Dette vil neppe godt mottatt av britene, som har opplevd en eksplosjon av migranter, både illegale og legale.

EU ønsker også regler som forhindrer at britiske universiteter krever internasjonale avgifter av EU-studenter. Dette har Starmer tidligere sagt nei til, men han er jo kjent for å endre mening etter hvilken vei vinden blåser. Som da han uttalte at «kvinner har ikke penis», for å kort etterpå gå tilbake og uttale at «kun noen kvinner har penis».

Samtidig ønsker Spania å bringe Gibraltar inn i forhandlingene. Den spanske arvefølgekrigen lever fortsatt i beste velgående, selv over 300 år etter at den ble avsluttet. For Gibraltar ble en britisk base i 1713, og en kronkoloni i 1830.

Starmer advares av veteranene fra brexit-forhandlingene.

De sa til The Telegraph at det ville være «galskap» å tro at en tidlig fiskeriavtale ville overbevise Brussel om å være ettergivende overfor Labour i fremtidige samtaler om å gjenåpne deler av Johnsons handelsavtale.

Men representanter for EU-landene sier de ikke vil akseptere «cherry-picking» om det indre markedet.

Macron virker helt bestemt om å beskytte EUs interesser, selv om han tidligere har lovet offentlig at han er åpen for et nærmere samarbeid med et Labour-ledet Storbritannia. Rivaliseringen mellom Frankrike og England (senere Storbritannia) har dominert Europa helt fra middelalderen.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz er litt mykere i kantene. sier:

– Det er for tidlig å gå inn på detaljene nå, men det er en vilje til å løse alle spørsmål som må løses for å få et godt forhold.

Generelt viser historien at EU ikke er villige til å bøye seg en millimeter. Det er god grunn for britene å frykte at EU vil fortsette i det samme spor.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.