Den lovgivende forsamlingen på den italienske øya Sardinia, som er en region med utstrakt selvstyre, fryser alle nye prosjekter for utbygging av fornybar energi i 18 måneder for å kunne identifisere hvilke områder som er uegnet for vindturbiner og solcelleparker.
Beslutningen, som kommer etter lang tids lokale protester på hele øya, ble fattet i begynnelsen av juli, skrev Corriere della Sera i uken som gikk.
Planene for utbygging av sol- og vindkraft på Sardinia er massive, men har skapt alvorlige betenkeligheter hos folk på øya, som er kjent for sin store naturskjønnhet og mange kulturminner, noe også de mange tilreisende setter stor pris på.
Lokale protester har forhindret utbygging av noen områder, for eksempel i nærheten av nuragene i Barumini, der de eldste steinkonstruksjonene er opp mot 4000 år gamle.
Etterhvert som protestene har tiltatt i styrke, er det flere som ønsker at det midlertidige forbudet mot nye prosjekter også skal omfatte de som allerede er påbegynt, som ikke er omfattet av regionrådets vedtak.
Men Sardinia-regionens president Alessandra Todde, som representerer Femstjernersbevegelsen (M5S), har sett seg nødt til å forklare at prosjektene som ble satt i gang under forgjengeren Christian Solinas (Partito Sardo d’Azione), som regjerte frem til mars 2024, ikke lar seg stanse.
Maurizio Onnis, som er borgermester i den lille kommunen Villanovaforru ikke langt fra Sardinias hovedstad Cagliari, sier til Corriere della Sera at det er urimelig at det skal bygges ut så store mengder kraft på øya, som har en befolkning på kun ca. 1,6 millioner. I Villanovaforru er det tre selskaper som har prosjekter i kjømda, men ingen i kommunen er blitt spurt. Onnis kaller fenomenet «energi-invasjon». I kommunen er man ikke prinsipielt negativ til fornybarprosjekter, men innvender at administratorer i Roma ikke har kjennskap til naturen og kulturminnene på stedet.
Temperaturen i protesten på Sardinia ser ut til å øke, og kamplysten med den. Nå melder lokalmedier om folk som protesterer hvis de ser skip som ankommer med turbinblader til havnene på øya.
Spørsmålet er hvordan regjeringen vil stille seg til gryende lokale protester mot sol- og vindkraft. Statsminister Giorgia Meloni har selv brukt uttrykket «grønt vanvidd» på samme måte som Donald Trump, men i EU er det nå fornybart for alle pengene som gjelder. Knuten nærmer seg kammen, som man sier i Italia.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!