Palais Bourbon i Paris, hvor den franske nasjonalforsamlingen holder til. Foto: ZeusUpsistos / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Ingen av de 22 plassene i den nyvalgte franske nasjonal­forsamling­ens presidentskap tilfaller Rassemblement National (RN), til tross for at RN fikk flest stemmer ved parlaments­valget og har en av de tre store gruppene i Frankrikes lovgivende forsamling.

Venstresidens «folkefront» (NFP) får derimot 12 plasser og dermed flertall i president­skapet, melder France 24.

RN, som med langt lavere oppslutning fikk to plasser i president­skapet etter parlaments­valget i 2022, blir også uten andre viktige verv i nasjonal­forsamlingen.

Bakgrunnen er at venstresiden og macronistene allierer seg som under valget for å skvise ut RN, som fordømmer denne opptredenen som udemokratisk og i strid med nasjonal­forsamlingens regler, som krever en rettferdig fordeling mellom gruppene.

Mens representanter for sosialist­partiet (PS) og ytre venstre-partiet La France Insoumise (LFI) hyller det den kaller «sperre­ilden mot de høyre­ekstreme», kaller RNs frontfigur Marine Le Pen det for intriger og heste­handel som tråkker på demokratiet og fornærmer partiets 11 millioner velgere.

RNs gruppe stemte i tråd med parlamentarisk sedvane på representanter for alle de tre store blokkene i nasjonal­forsamlingen.

«LFI ble valgt med stemmene til Rassemblement National, de kunne i det minste ta dem i hånden», spøkte den avtroppende innenriks­ministeren Gérald Darmanin, ifølge France 24.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.