Romfolk og muslimer i Leeds har i flere dager drevet med massive opptøyer. Mens pøblene får herje fritt, blir en engelsk kvinne arrestert for å «oppildne stemningen».

Dette er saken: Den 18. juli startet massive opptøyer i forstaden Harehills i Leeds. Det hele begynte med at barnevernet grep inn mot en romfamilie, og fire barn ble tatt inn i statens omsorg. Grunnen til dette var at et av de små barna hadde endt opp på sykehus med en hodeskade.

Første dag startet med grupper av romfolk som angrep politi og folk som var i Harehills-området. De veltet en politibil, knuste motorsykler og sykler. I et område i nærheten ble en stor buss påtent. I løpet av natten utviklet dette seg til å bli enda verre. Området har muslimsk majoritetsbefolkning. Flere andre «minoriteter» har slengt seg på opptøyene, og det har blitt en voldsom snøballeffekt.

Pøblene har livestreamet mye av det direkte på TikTok og Facebook Live, noe som ikke gjør det spesielt vanskelig å dokumentere hendelsene (se videoer lenger ned i saken).

«Det bare skjedde»

I norske gammelmedier orker de ikke en gang å spørre, informere eller få frem hvem som faktisk står bak disse massive opptøyene. I VG gjør de sitt ytterste for å bruke bilder, og beskrivelser som fullstendig anonymiserer hvem som står bak og hva konflikten går ut på. Heldigvis har britene GB News, som har høyt kvalifiserte journalister som tør å skrive om virkeligheten. Det får hele VG-saken til å fremstå som parodisk.

Politibilen ble bare veltet. Ingen vet hvem eller hvordan. Foto: Faksimile

Nok en gang viser norske gammelmedier hvor lite interessert de er i faktisk journalistikk. Det å drive med nyhetsjournalistikk er ikke bare å beskrive: «Det har skjedd». Slike opptøyer skjer ikke i et vakuum, fritt for hendelser. Akkurat som med Trump-attentatet, hvor pressen er veldig interessert i å skrive om hvem som sto bak og hva som skjedde (inntil et visst punkt), hadde det vanlige journalistiske vært å spørre: Hvem var det som satte fyr på bussen?

I Storbritannias gammelmedium BBC fremstår rapporteringen helt lik. «Ettersom opptøyene utviklet seg, ble det skade på enkelte biler, og flere branner ble startet», sier assisterende politisjef Pat Twiggs til BBC.

Politisjefen bekrefter også at det fremsto som om politiet var primærmålet for opptøyene. Dermed trakk de politiet ut av området. Det ser imidlertid ikke ut til å ha hjulpet. Overraskende nok.

Fra BBC:

Mr Twiggs said the decision to withdraw officers from the scene was taken «as it was evident» that police were the «sole target» of the troublemakers.

He added: «This allowed for further community mediation to take place in order to calm the situation.

 

Nå er også en engelsk kvinne blitt arrestert og ført bort av politiet for «oppildnende kommentarer», samtidig som det står store folkemengder og brenner ned byen rett ved siden av. De orker ikke politiet å arrestere.

Det får den tidligere britiske modellen Leilani Dowding til å bli mildt sagt forbanna. Hun kaller politiet for feiginger som ikke tør å arrestere menn, mens de heller går etter kvinnene som vil beskytte eiendommen sin.

Ifølge flere videoer, fra flere vinkler, blir den engelske kvinnen ledet bort av flere politimenn mens pøbler er jublende tilskuere.

I denne videoen beskriver flere at Leeds begynner å se ut som en krigssone.

 

Den engelske kvinnen blir ført bort av politiet, angivelig for å ha kommet med «oppildnende kommentarer».

 

Enda en vinkel, hvor man ser pøblene glane på mens politiet fører bort kvinnen.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.