John Hinckley, mannen som skjøt og nesten drepte president Ronald Reagan i 1981, har bedt verden om å velge fred fremfor vold etter attentatforsøket mot Donald Trump.

«Vold er ikke veien å gå», skrev Hinckley på X på onsdag. «Gi freden en sjanse.»

Det var det første innlegget Hinckley la ut på flere måneder som ikke handlet om å promotere kunsten eller musikken hans, skriver New York Post.

Skytingen i 1981 har paralleller til lørdagens attentatforsøk, i og med at begge hendelsene var rettet mot en republikansk president og etterlot seg tre skadde menn, skriver The Post.

Noen handlinger er utilgivelige

John Warnock Hinckley jr. er født 29. mai 1955 og var 26 år gammel da han forsøkte å myrde USAs president Ronald Reagan da han forlot Hilton Hotel i Washington, D.C., 30. mars 1981. Det var bare to måneder etter Reagans første innsettelse.

Med en revolver såret Hinckley Reagan, politimann Thomas Delahanty, Secret Service-agent Tim McCarthy og James Brady, pressesekretær i Det hvite hus. Brady ble invalid og døde 33 år senere av skadene.

Hinckley motiv var angivelig å imponere skuespillerinnen Jodie Foster, som han var besatt av etter å ha sett henne i Martin Scorseses film Taxi Driver fra 1976. Han ble erkjent utilregnelig i gjerningsøyeblikket og var innlagt på psykiatrisk institusjon i over tre tiår.

Det offentlige ramaskriket over dommen førte til at delstatene og Kongressen innskrenket straffelovenes grunner for utilregnelighet.

I 2016 avgjorde en føderal dommer at Hinckley kunne løslates fra psykiatrisk behandling ettersom han ikke lenger ble ansett som en trussel mot seg selv eller andre, om enn med mange betingelser. Patti Davis, en av Reagans døtre, og daværende presidentkandidat Donald Trump fordømte begge Hinckleys løslatelse.

Etter 2020 ble det bestemt at Hinckley kunne vise fram kunstverkene, skriftene og musikken sin offentlig under eget navn, i stedet for anonymt som han hadde gjort tidligere. Siden da har han opprettholdt en YouTube-kanal for musikken sin. Restriksjonene ble ubetinget opphevet i juni 2022.

Secret Service-agenten Tim McCarthy tok en kule for president Reagan. Discovery UK: Opplæringen av Secret Service kom fram i lyset da president Ronald Reagan ble utsatt for et attentatforsøk i 1981, noe som førte til ytterligere sikkerhetsforbedringer med metalldetektorer for å oppdage våpen.

President Ronald Reagan like før han ble skutt i et attentatforsøk, 30. mars 1981.

Kilde: Wikimedia Commons.

John Hinckley jr. mugshot, FBI.

Kilde: Wikimedia Commons.

Vindu fra den pansrede limousinen som ble truffet av en kule under attentatforsøket mot president Ronald Reagan i 1981, og revolveren som ble brukt av attentatmannen John Hinckley.

Kilde: Wikimedia Commons.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.