Donald Trump holdt en av de sindigste og mest følelsesladde talene han noen gang har holdt, umiddelbart etter at han ble skutt i øret.

Likevel er NRK nok en gang fokusert på kun én ting: «Faktasjekk», som de behandler med null grad av alvorlighet.

I dette tilfellet har de ukritisk hentet vurderingene fra CNN og USA Today, nyhetsmedier som alle som følger med, vet har omtrent like mye troverdighet som Joe Bidens mentale krumspring.

I motsetning til NRKs journalist Pedja Kalajdzic så jeg faktisk talen til Trump. I en lang sak skrevet av nevnte journalist påstås det at seks separate «løgner» ble fremført av Donald Trump under talen.

La oss se bort fra det åpenbare, nemlig at NRK aldri gir Joe Biden en lignende behandling. I et annet faktasjekk-relatert tema tok NRK seg aldri bryet med å skrive noe kritisk om Joe Bidens mentale og fysiske svekkelse – før den var blitt så åpenbar at det ikke lenger kunne nektes.

De skrev heller ikke om talens innhold, og hvordan responsen på talen var. I stedet gikk de rett til venstrevridde mediehus og kopierte deres «faktasjekker».

Donald Trump holdt sin store tale på Det republikanske partiets landsmøtet. Ved sin høyre side hadde han hjelmen og uniformen til den avdøde Corey Comperatore, som ble skutt og drept i attentatet mot Trump.

Talen startet for øvrig med å ta frem hjelmen og uniformen til den avdøde Corey Comperatore (50), som døde under attentatet mot Donald Trump.

Han viste respekt, følelser og sindighet, mens han beskrev at det var samlet inn over 6,3 millioner amerikanske dollar til dem som var rammet i dette grufulle angrepet på amerikansk demokrati.

Ingenting av det ble nevnt i NRKs lemfeldige sak.

Donald Trump hedret den tidligere brannsjefen Corey Comperatore (50), som døde i attentatet på Trump. Fra hans tale på republikanernes landsmøte.

I tillegg må det nevnes at det viser en enorm kampvilje, styrke og ledelse å gå rett fra å bli skutt til å delta i begravelsen til den avdøde Comperatore, og deretter rett opp på scenen for den viktigste talen så langt i år – for å samle landet.

For samling var nemlig temaet for den 92 minutter lange talen Donald Trump holdt. I en veldig uvant stil for Donald Trump, men helt riktig å gjøre etter en så alvorlig situasjon. Det må gjøre noe med selv Trump å bli skutt. Noe annet ville vært umenneskelig.

I denne kommentarartikkelen går jeg gjennom samtlige av NRKs «faktapunkter» og viser hvorfor dette er blitt ren og skjær propaganda.

Påstand 1:

«Våre motstandere arvet en verden i fred og gjorde det til en planet av krig.»

NRK:

Dette er en falsk påstand, skriver CNN.

Det var mange uløste kriger og konflikter i verden da Trump forlot Det hvite hus i januar 2021.

Alle politikere snakker i overdrivelser og bruker retorikk. Akkurat som Winston Churchill snakket i nydelige beskrivelser og skildringer eller Barack Obama snakket i store ord, er det en grunnleggende del av retorikkens kunst.

Derfor blir faktasjekken ekstra parodisk når den faktasjekker noe som er en beskrivelse og skildring av en opplevd verden.

Det er ingen tvil om at verden er mer i krig nå enn den var da Donald Trump var president. Selv om Joe Biden trakk ut styrkene fra Afghanistan på et skandale-nivå som førte til mange drepte amerikanske soldater, har ikke dette båret frukter i form av mindre krig og konflikt.

Ukraina-krigen er det som preger oss. Det samme gjelder Israels krig mot Hamas. Å hevde at verden ikke var mer i fred under Donald Trump, er en løgn.

Påstand 2:

«Vi bekjempet IS 100 prosent i Syria og Irak. Det ble sagt at det kom til å ta fem år. Vi gjorde det på et par måneder.»

NRK:

Dette er ikke helt riktig, ifølge CNN.

Trump hadde sittet i presidentstolen i over to år da områdene Den islamske staten holdt, ble befridd.

Det var ikke på noe tidspunkt i talen at Trump hevdet at han gjorde det i løpet av de par første månedene av sin presidentperiode. Det ville vært løgn å si at IS var bekjempet i mars/april 2017.

Men det er ingen tvil om hovedpåstanden til Trump: Ved hjelp av amerikansk militærmakt, og andre, tok han grep og gjorde det Barack Obama hadde etterlatt seg ved å trekke ut alle troppene og skape et vakuum. Dermed ble IS bekjempet.

Isteden fikk vi dem selvsagt i retur her til Norge, mens andre land tok grep for å forhindre nettopp dét.

Påstand 3: 

«Vi hadde den beste økonomien i verdenshistorien»

NRK:

Dette stemmer ikke, ifølge CBS News.

Hvis man ser på bruttonasjonalproduktet (BNP), økte dette med rundt 2,5 prosent i snitt under Trump, viser tall fra Verdensbanken. Dette tallet ekskluderer korona-året 2020. Tar en med 2020, faller tallet med nesten ett prosentpoeng.

Det er tydeligvis plutselig blitt gjengs å bruke vekst i bruttonasjonalprodukt igjen, etter at Biden-administrasjonen fikk endret definisjonen av en resesjon på Wikipedia – fordi det ville vært politisk ugunstig.

Dette er utvilsomt en overdreven påstand. Men hva er den beste økonomien i verdenshistorien? Hvis det er opplevelsen til vanlige forbrukere, var imidlertid økonomien langt mer solid enn under Biden.

Under Trump skjedde følgende:

Det virker også som om amerikanske velgere er klar over at koronavirusets herjinger med økonomien ikke var Trumps feil. Dermed er det langt flere som sier at de mener Trump er bedre til å håndtere økonomien enn Biden.

I siste meningsmåling sa 46 prosent at de stoler mer på Trump, mot 32 prosent som stoler mer på Biden når det gjelder den amerikanske økonomien. 21 prosent sier at de ikke stoler på noen av dem.

Påstand 4:

«Det var ingen inflasjon da jeg var president»

NRK:

Dette er feil, ifølge USA Today.

Konsumprisindeks-tall fra USAs Bureau of Labor Statistics viser at prisveksten i samfunnet var 2,2 prosent fra februar 2017 til februar 2018. Dette var under Trump-administrasjonen.

Selvfølgelig er det inflasjon under enhver president. Med mindre det er deflasjon. Det er vanskelig å tolke utsagnet til Trump som noe annet enn at inflasjon ikke var et problem under Trump. Det er helt riktig, for den lå nøyaktig på målet til sentralbanken.

Dette er nok en bom fra NRK, som åpenbart hverken forstår amerikansk politikk eller grunnleggende økonomi. Eller for den del retorikk.

NRK innrømmer hovedpoenget i sin egen artikkel. Det virker ikke som om de har sett noen av reaksjonene til vanlige amerikanere som har fått skarpe økninger i prisene på vanlige husholdningsartikler, mat og ikke minst drivstoff.

Den villeste faktasjekken er imidlertid den neste. 

Påstand 5:

«Vår kriminalitet går opp, mens kriminaliteten i resten av verden går ned»

NRK:

Dette er feil.

FBI-tall for 2023 viser at voldskriminaliteten i USA gikk betydelig ned, skriver CNN. De foreløpige tallene viser en nedgang på 13 prosent for drap og 6 prosent nedgang i all rapportert voldskriminalitet på landsbasis.

Dette er kanskje den mest løgnaktige delen av faktasjekken, etter mitt skjønn. For det NRK gjør, er bevisst å fremstille dette som en slags fasit. Selv om de selv innrømmer følgende:

FBI-tallene er foreløpige. Tallene er samlet inn fra lokale politidistrikter, og ikke alle har levert inn dataene sine.

Det vi imidlertid vet, er at etter omfattende opptøyer, brenning av byer og økende vold og ran i storbyene, kombinert med en bølge av narkotikakriminalitet, oppleves det som at kriminaliteten øker.

Den øker betydelig i enkelte perioder, men det er helt umulig når NRK bruker 2023–2024 som en slags fasit for  denne påstanden.

Under Biden har det vært en betydelig økning i lovløse tilstander. Det brukes mindre politimakt i møte med kriminelle gjenger, opptøyer og lovløshet. Flere delstater har gått i motsatt retning, med Florida som fremste eksempel. Håndhevelse av loven er for det meste et lokalt anliggende.

Hvis man bruker Pew Research, som er et anerkjent meningsmålings- og statistikkinstitutt, har kategorien «violent crimes per 100,000 people» og «violent victimizations per 1,000 people ages 12+» økt de senere årene.

Det er ingen fasit for 2023 eller 2024. På tross av at NRK fremstiller det slik.

Velgerne er iallfall ikke i tvil, og man burde spørre seg selv hvorfor velgerne konsekvent mener noe annet om virkeligheten enn NRK foreskriver for deres land.

I kontorene på Marienlyst, hvor arrogansen ligger som en tåke i samtlige rom, er det vel nærliggende å tro at de vet bedre enn amerikanerne selv.

Bekymring for kriminalitet har økt mye siden 2021. 58 prosent av amerikanske voksne mener at å redusere kriminalitet skal være en topp-prioritet for presidenten og Kongressen. Inkludert 47 prosent blant Demokrater.

Det er en økning på 11 prosentpoeng siden Biden tok over roret. 

Påstand 6: 

«Jeg vil få en slutt på immigrasjonskrisen ved å stenge våre grenser og fullføre muren. Mesteparten har jeg allerede bygd.»

NRK:

Dette er ikke riktig, skriver CBS News.

Rundt 724 kilometer med mur ble bygd langs grensen til Mexico under Trump sin administrasjon. Dette tilsvarer rundt 23 prosent av den totale grensen, som er rundt 3111 kilometer lang.

Det er riktig at grensen er 3111 kilometer lang. Det er imidlertid ikke tatt hensyn til hverken fjell eller elver. Det er få som mener at det trengs mur langs den heftigste delen av Rio Grande-elven.

Det som er virkeligheten, er at det var 1000 kilometer med gjerde/mur/vegg før Donald Trump tok over. Deretter bygde han 452 miles, eller 727 kilometer. Det gjør at det er en vesentlig mindre andel som gjenstår enn det som allerede er utbygd, noe som helt klart er intensjonen bak det Trump sier.

Det NRK kunne valgt for å gi noe kontekst til situasjonen langs grensen, er at innvandring er blitt den viktigste saken blant velgerne. 

Dette må vel være en fantasi i velgernes eget hode. Ifølge Associated Press, som NRK liker å sitere, er det altså rekord i ulovlige innvandrere som kommer over grensen.

Totalt er det anholdt omtrent 6,5 millioner ulovlige innvandrere ved grensen.

Det er vanskelig å anslå nøyaktig antall ulovlige innvandrere som er kommet over grensen under Biden. Men det er hevet over enhver rimelig tvil at tallene har eksplodert. Det har ført til en varig krise som preger mer enn bare statene langs grensen i sør.

Det er minimum 10 millioner som er kommet inn i USA. Enkelte i US Border Patrol har anslått at det dreier seg om nærmere 22 millioner.

Og det er helt legitimt for Republikanere, Demokrater og uavhengige velgere å være bekymret for konsekvensene. Spesielt når vi vet at det er en lang rekke delstater som ikke en gang krever gyldig legitimasjon når man skal bruke stemmen ved valget. Med andre ord kan de ikke en gang garantere at det er amerikanske statsborgere som stemmer.

Når NRK driver med denne type «faktasjekk», gjør de seg selv til en parodi. Jeg håper inderlig de skjerper seg, og de kan herved anses for å få strykkarakter i min bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.