I Tyskland krever kvinnesaksorganisasjonen Terre des Femmes (TDF) et generelt forbud mot hodeslør på barn frem til de er minst 14 år gamle.
Bakgrunnen for kravet er undersøkelser som organisasjonen har gjort i flere hundre skoler i Tyskland, der det viser seg at mange jenter begynner med hijab eller andre slags hodeslør allerede fra 10–11 års alder, skriver Die Welt.
Lærere advarer mot «fatale konsekvenser for barnas utvikling», skriver den tyske avisens politiske redaktør Sabine Menkens.
Det er forskrekkelige observasjoner lærere, sosiallærere og pedagoger har gjort i Terre des Femmes’ siste undersøkelse om hodeslør på barn i skolen. «Sløret bæres vanligvis som et symbol på avgrensning, ofte sammen med andre klassiske muslimske plagg», står det blant annet. «Også mer radikale former som chador ser man ofte fra 5. eller 6. klasse. Vestliggjorte jenter blir ofte ansett som «urene» eller «haram». Det er mye sosial kontroll blant muslimske elever.
Bak slørbruken ligger også kraftig manipulasjon:
Jentene blir «bokstavelig talt lokket» av mannlige familiemedlemmer til å gå med slør, og belønningen er gaver og ros som dette: «Du er en spesielt god datter hvis du går med slør. Du styrker vår ære. Vi er stolte av deg. Vi elsker deg.» Dette sa en lærerinne. En liten jente kan nesten ikke stå imot, særlig fordi presset og frykten for å bli avvist og avvist er for stor.
En annen lærer forteller om en jente som bare ni år gammel begynte med hodeslør. Etter kort tid ble hun mye mer innadvendt og «voksen» i oppførselen enn før.
TDF-undersøkelsen bygger på svar på spørsmål som ble sendt til 4500 skoler, hvorav 784 besvarte dem, skriver Die Welt. 71 prosent av respondentene har elever som bruker hodeslør, normalt mellom én og tre.
Ifølge lærerne begynte 44 prosent av barna å bruke slør da de var ti eller elleve år gamle, og elleve prosent var enda yngre.
Bruken av hodeslør sammenfaller også med en generelt endret skoleadferd. Over halvparten deltar ikke lenger i gymnastikk- eller svømmetimer, ei heller på skoleturer. 35 prosent deltar ikke i seksualundervisning.
73 prosent av respondentene mener at tilsløring i ung alder svekker jenters personlige utvikling. Og 62 prosent mener at en tydelig regulering av tildekking av barn i offentlige utdanningsinstitusjoner vil være en fordel for jenters frie og likeverdige utvikling. «Det ville i det minste utsette familienes manipulerende forsøk», sier en ekspert. «Unge jenter ville ikke bli tvunget til å posisjonere seg og eventuelt isolere seg.»
TDF har kjempet for slørforbud i mange år. Blant de offentlige personene som taler organisasjonens sak, er Seyran Ates og Necla Kelek, som begge har tyrkisk bakgrunn.
TDF-leder Christa Stolle fastslår at organisasjonen er imot kulturrelativisme: – Kvinnefiendtlige skikker skal ikke tolereres, heller ikke blant minoriteter i vårt samfunn som påberoper seg kulturreligiøse grunner, sier hun.
Stolle beklager ellers at det ikke er andre partier enn AfD som har foreslått slørforbud i Forbundsdagen, skriver Die Welt.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som ebok.