Californias guvernør Gavin Newsom (D) fortsetter å skape problemer i California. Nå er det hans 25 prosent økning av minstelønnen i fast food-kjeder som har mer negative konsekvenser enn positive effekter.

De økonomiske lovene fortsetter å eksistere selv når politikerne ignorerer dem. Den siste illustrasjonen er skadene som følger av Californias økning av minstelønnen i fast food-bransjen til 20 dollar i timen, skriver Wall Street Journal.

Kravet om høyere minstelønn har ført til færre arbeidstimer for de ansatte, og høyere priser for kundene. En som driver en Wendy’s har redusert vaktlisten på ettermiddagene fra 12 til 7 ansatte. Samtidig har han økt prisene med 8 prosent.

En daglig leder for en Del Taco-restaurant sier han har halvert antall ansatte per skift, og en eier av en Jersey Mike’s har sagt opp 20 ansatte og økt prisene.

Californias berømte burgerkjede In-N-Out – som lenge har betalt mer enn statens minimumslønn – sa i forrige måned at de hevet startlønnen til mellom 22 og 23 dollar i timen for å tiltrekke seg og beholde de beste arbeiderne. De økte også prisene. Lønnsøkningen er bra for de ansatte, men prisen betales av kunder eller andre arbeidere som får jobbe færre timer.

Flukten fortsetter fra stater vanstyrt av Demokratene

Flere fast food-restauranter sliter nå med å overleve, ifølge Breitbart News. Jot Condie, president og administrerende direktør i California Restaurant Association, sier til Associated Press:

– Når lønnskostnadene øker med mer enn 25 prosent over natten, vil enhver restaurantvirksomhet med allerede små marginer bli tvunget til å redusere utgiftene andre steder.

Andre har prøvd dette tidligere. For mange år siden førte New Yorks økning av minstelønn bransjen inn i en lavkonjunktur. 75 prosent av eierne reduserte de ansattes arbeidstid, og 47 prosent sa opp ansatte. Flere år senere har Sacramento dessverre ikke lært av New Yorks feil.

Økt minstelønn skader særlig unge som er på jakt etter en vei inn i arbeidslivet. I løpet av de siste to årene har arbeidsledigheten blant 16-19-åringer nesten fordoblet seg fra 10,8 til 19,2 prosent i California, mens den på landsbasis har økt fra 10,5 til 11,9 prosent.

Høyere minstelønn stenger ofte tenåringer ute fra arbeidsmarkedet fordi de har minst kompetanse og erfaring. Tenåringer går da glipp av verdifull opplæring og lærer ikke viktige leksjoner i livet, som å møte opp i tide og opptre høflig mot kunder. I stedet for å flippe burgere, vil flere tenåringer i California nå flippe gjennom TikTok-videoer.

WSJ kommer med et stikk til guvernør Newsom avslutningsvis.

Forrige ukes inflasjonsrapport for juni viste for øvrig at restaurantprisene i Los Angeles har steget med 2,4 prosent siden mars, mer enn dobbelt så mye som på landsbasis. Tilfeldigheter eller et resultat av den høyere minstelønnen? Kanskje Newsom kan forklare dette hvis han bestemmer seg for å stille som presidentkandidat i år.

Breitbart gir det amerikansk skolesystemet mye av skylden for manglende økonomisk forståelse.

Man skulle tro det var sunn fornuft: Når bedriftens utgifter øker, for eksempel ved å betale høyere lønninger, må den dekke disse kostnadene, ofte ved å øke prisene til forbrukerne. Dette er grunnleggende økonomiske prinsipper som alle unge amerikanere burde lære på videregående skole.

Dessverre er det ikke tilfelle. USAs utdanningssystem kommer til kort, og prioriterer DEI-initiativer (Diversity, Equity, and Inclusion), radikal kjønnsideologi, fortellinger om klimadommedag, revisjonistisk historie og antiamerikanisme –  fremfor praktiske ferdigheter, økonomisk forståelse og grunnleggende fag som historie, matematikk og samfunnslære.

Ansatte i lavtlønnsyrker betaler prisen.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.