«Grove forbrytere skal i fengsel, helst over lang tid. Men hvis unge og småkriminelle dømmes til fotlenke i stedet for celle, blir resultatet færre nye lovbrudd», skriver avisen Dagens Nyheter (DN) på lederplass. Jeg antar at overskriften er et lekende nikk til komikerne Hasse & Tage: «Slipp fangene løs – det er fullt».

Lederskribenten har et poeng, i hvert fall innledningsvis, når han slår fast at gjengkriminaliteten får Sverige til å ligne USA. Men etter bare noen få setninger sporer teksten av, og det blir tydelig at det ikke er den dramatiske voldsøkningen som er lederskribentens problem. Nei, det virkelige problemet er at stadig flere kriminelle havner i fengsel.

«Hvis prognosen (for antall innsatte) slår til, vil det i Europa bare være Tyrkia som kan måle seg med Sverige når det gjelder andelen av befolkningen som sitter i fengsel», skrev sosiolog Susanne Alm og kriminolog Felipe Estrada på DN Debatt i mai.

Effektene er velkjente, men blir bare mer alarmerende. Sveriges Radio rapporterte nylig at innsatte i Hall-fengselet nå alltid deler rom – og at vold og trusler mot personalet blir vanligere som følge av dette. Expressen skriver at det i fjor ble rapportert om 3687 tilfeller av trusler og vold mellom innsatte og mot ansatte. Dette er en økning på 15 prosent siden 2022.

Situasjonen er uholdbar, ikke først og fremst fordi det er synd på de innsatte, men fordi det vanskeliggjør rehabilitering og øker risikoen for tilbakefall, noe som rammer uskyldige mennesker. I tillegg øker presset på og risikoen for de ansatte i Kriminalomsorgen.»

Ja, det stemmer. Situasjonen er uholdbar, og det faktum at venstresidens medier i det hele tatt anerkjenner den, bør ses som et bevis på at det «kriminalitetsforebyggende» arbeidet som Sverige har drevet med i generasjoner, faktisk ikke fungerer. Sjenerøse regler for opphold og statsborgerskap, ikke-eksisterende krav til integrering og sjenerøse stønadssystemer har muliggjort fremveksten av parallellsamfunn preget av religiøs ekstremisme og ekstrem vold. Et halvt århundre med Hasse & Tage-politikk har ført oss hit, til overfylte fengsler.

Så hvordan løser vi problemet?

I denne situasjonen foreslår DN at man ikke skal låse inn unge kriminelle i det hele tatt, men i stedet gi dem fotlenke – noe som ifølge DN absolutt ikke er noen «softis-behandling», fordi det kan (!) bety «portforbud, krav om edruelighet og rusfrihet og hyppige kontroller». Dette anses tydeligvis som forferdelige krav til en ung kriminell.

La meg kontre med et eget forslag som ved første øyekast kanskje appellerer enda mer til DNs agendasettende journalistikk: Ikke kast bort penger på fotlenker. La de unge fornedringsranerne, leiemorderne og sprengstoff-entusiastene gå helt fri. La dem gå.

Det ironiske er at Dagens Nyheter har helt rett i sin overskrift: «Släpp fångarna loss – det är fullt». Men det er ikke bare de svenske fengslene som er fulle. Hele Sverige er fullt, både av mennesker og kriminelle. Årsaken til dette er «masseinnvandringen», og de fleste skjønner at man ikke kan løse et problem uten å angripe roten til det.

Så slipp gjerne fangene løs – men først etter at vi har fratatt dem deres svenske statsborgerskap (ja, det kan vi gjøre!) og transportert dem tilbake til deres opprinnelige hjemland. Der kan vi løslate fangene. Dette vil ha en langt mer avskrekkende effekt enn noen fotlenke.

Les også eldre sak:

Volden øker i svenske fengsler: «Vi mister kontrollen»

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.