Skatteetaten har vedtatt å betale tilbake 11,4 millioner kroner til papirløse som feilaktig har betalt inn trygdeavgift.

Et ukjent antall flyktninger til Norge har betalt inn store beløp til folketrygden uten å være medlemmer der, skriver Klassekampen.

8 prosent av skattbar inntekt er trygdeavgift, og flere uten opphold i Norge har jobbet og betalt skatt uten å være medlem av folketrygden.

Totalt har Skatteetaten til nå fattet vedtak om å refundere 11, 373 millioner kroner til de som feilaktig har betalt trygdeavgift.

«Skatteetaten beregner trygdeavgift for alle personer som ikke selv opplyser til oss at de ikke er medlem av folketrygden», opplyser seksjonssjef i Skatteetaten Lene Marie Ringså.

Papirløse migranter i Norge har ikke lov til å arbeide. De befinner seg i landet uten oppholdstillatelse, og dermed har de ikke mulighet til å ha lovlig inntekt.

Utlendingsloven forbyr dem å jobbe, og de har også svært begrenset rett til helsehjelp eller sosiale tjenester.  Selv om det er ulovlig for dem å arbeide, er det ikke ulovlig for helsepersonell å gi dem nødvendig helsehjelp.

Det finnes estimater som anslår at det bor rundt 18 000 papirløse i Norge i dag.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.