Mediene tror de har ordet i sin makt, men tar det bokstavelig og tenker bare makt. I virkeligheten skal det forstås i overført betydning: Man har ordet i sin makt så lenge man er tro mot det; så lenge man vet at det bare er til låns.

Magien fungerer bare så lenge man er seg bevisst at ordet er noe som fungerer langs mange akser: horisontalt og vertikalt. Mennesker vet intuitivt at ord er langt mer kompliserte fenomen enn den forflatende propagandaen vi utsettes for i dag, døgnet rundt.

Derfor er det ikke så lett som eliten later til å tro å forvandle våre samfunn til tyrannier. Befolkningen har fremdeles sine kulturelle røtter i et jordsmonn der ingen eier ordene.

Det er denne dimensjonen som slår inn for fullt når mediene går til krig mot Trump. De tror de har definisjonsmakten fordi de har mange kanaler.

I de nordiske land er det ekstra ille, fordi mediene tror at det faktum at de ikke utfordres i nevneverdig grad – foreløpig –, betyr at de har fri bane.

Lesernes intelligens

De glemmer et vesentlig poeng: Lesernes intelligens. Medienes dekning av Trump og USA er en eneste stor fornærmelse av lesernes intelligens.

Folk med sunn fornuft vet at en sak har mange sider, og særlig gjelder det kompliserte samfunnsprosesser. Men mediene serverer bare banale forenklinger og vulgariteter. Publikum merker at de blir behandlet som barn.

Jonas Gahr Støre snakker ned til folk. Han bløffer, fortier, utelater og kommer med goddag-mann- økseskaft-svar, vel vitende om at journalistene aldri ville finne på å utfordre ham.

Utfordreren

Men Trump gjør det. Han utfordrer. Han stiller de spørsmålene mediene ikke stiller. Derfor hater de ham.

Trump har virvlet opp så mye motstand og fått til så mye at han flytter grensene for hva som er mulig. Ingen trodde at han noensinne kunne komme igjen etter 6. januar og 2020.

Samme feil

Når mediene nå skal stoppe Trump-strømmen, gjør de samme feil som sist: De tror at ensidig svartmaling skal stoppe toget. De merker ikke at de er gjennomskuet. Etter tre og et halvt år med Biden går det ikke an å svartmale Trump. Mediene sitter til de grader i glasshus, og de kommer med påstander som velgerne har følt på egen kropp og vet er løgn.

NTB skriver at kriminaliteten i USA har gått ned. De siterer FBI, som er blitt en korrupt organisasjon som ingen lenger tar seriøst. De later som om det velgerne har fått merke på kroppen ikke gjelder: høy inflasjon, lav vekst, høy rente, dyr energi, kriminalitet, voldtekter av foreldre med kjønnsskifte for barna uten at de får vite noe og identitetspolitikk fremfor meritokrati. Det er den mest arrogante, nedlatende holdning som tenkes kan, og den vil selvfølgelig utløse en avvisning.

Pendelen svinger

Pendelen svinger allerede den andre veien i USA. De store selskapene og universitetene kvitter seg med DEI-staben.

Valget i år handler om at amerikanerne har fått nok. Biden har ført en så ekstrem politikk at landet ikke vil tåle fire nye år med galskap.

Da Gavin Newsom innførte fritt kjønnsvalg i barneskolen i California, uten at foreldre skulle ha rett til å bli informert, var det dråpen som fikk begeret til å renne over for Elon Musk.

Demokratene har fremprovosert en reaksjon, og den kommer til å rulle over dem 5. november.

Vi tar med noen av de mest vanvittige påstandene NTB gjengir. Hvis det du stempler som «ytre høyre», er sunn fornuft, taper du.

For en rekke profiler på den ytre og ekstreme høyresiden i USA, er det ikke Secret Service i seg selv som er problemet – men kvinnene i Secret Service. Det såkalte DEIA-programmet, som skal bidra til mer mangfold og likestilling i tjenesten, har vært gjenstand for utstrakt latterliggjøring i sosiale medier. Særlig har Secret Service-sjefen Kimberly Cheatle fått unngjelde.

– Det burde ikke være kvinner i Secret Service, sier ytre høyre-aktivisten Matt Walsh på X.

Galskapen får konsekvenser. Hvis Demokratene ikke vil håndheve accountability og sparke udugelige ansatte, overtar private: Musk flytter Tesla og X til Texas og gir 45 millioner dollar i måneden til Trump.

Sovjet light

Grunnen til at sovjetsystemet kollapset, var at det ble for stort sprik mellom liv og lære. Premissene de bygde på, fungerte ikke. Kommunistene insisterte på en virkelighet som viste seg å være bare løgn som ble opprettholdt med politimakt.

Demokratene er i ferd med å forvandle USA til noe lignende, og også denne progressive utopien henter inspirasjon fra marxismen. Europeere får ikke vite hvor sykt det er, for vi utsettes for samme type hjernevask.

Ett kjennetegn ved kommunismen var bruken av ord – haugevis av adjektiver som ble hengt rundt halsen på motstandere i håp om at de skulle synke. Nå er det ytre høyre i ulike kombinasjoner. Mediene er helt skamløse. De tror ikke at publikum reagerer på en svartmaling som savner sidestykke.

Mistet potensen

Kommunistisk propaganda mistet potensen fordi overdrivelsene ble for store. Ordene korresponderte ikke med fenomenene de beskrev. Det samme gjelder journalistenes fremstilling av Trump.

De som lever i den virkelige verden, vet at Trumps beskrivelser stemmer: Han besøker ofrene for migrantvold. Det gjør ikke Biden. Mediene omtaler ikke denne volden. Likevel faller det ikke mediene inn at velgerne over tid vil reagere. De har hisset til hat mot Trump i ni år. Lørdag kom kula. Folk har hørt det de har hørt. De har lest det de har lest. De trenger ingen til å fortolke virkeligheten for dem.

De vet hvem som er hyklere, løgnere, bedragere og svindlere – og hvem som har hisset til hat.

Hoven stakk frem

Når de slapp løs en attentatmann, gikk de for langt. Det mislykkede forsøket får konsekvenser. Amerikanerne kan ta landet sitt tilbake 5. november.

Det man som journalist oppdager, er at ni år med løgner også har satt sitt preg på dem som har gjort motstand. En journalistikk som kun er beregnet på å fortegne og villede, setter sitt preg på samfunnet, og det tar tid å gjenreise en presse som er verd navnet.

Så mye skade har denne venstredreiningen i USA forårsaket. Her hjemme har vi bare så vidt begynt.

 

Strøm av usannheter

Deretter fulgte en lang rekke udokumenterte påstander og usannheter fra 78-åringen som nok en gang tar sikte på å bli USAs president.

CNN har i sin gjennomgang påvist minst 20 uriktige påstander og kaller talen «den mest uærlige» som har vært holdt under det fire dager lange landsmøtet.

Britiske The Guardian har også faktasjekket talen og konkluderer med at den var preget av «alarmistisk språkbruk og falske påstander».

CBS News konstaterer blant annet at Trumps påstand om at USAs økonomi aldri har vært bedre enn da han styrte landet, er uriktig.

USAs økonomi vokste på 1950- og 60-tallet med mellom 4 og 8 prosent i året, mens veksten under Trump i gjennomsnitt var på 2,5 prosent i året.

Etter at Biden overtok, har veksten ifølge Verdensbanken vært på gjennomsnittlig 3,4 prosent.

Valgfusk og heksejakt

Trump gjentok blant annet at det var han, og ikke Joe Biden, som egentlig vant valget i 2020, en påstand mange av hans tilhengere fortsatt tror fullt og fast på, og som lå bak stormingen av kongressbygningen i januar 2021.

Han gjentok også påstanden om at de mange tiltalene som er reist mot ham, er grunnløse og et resultat av en politisk motivert heksejakt fra Demokratenes side.

Han hevdet videre at det under hans tid som president rådet fred i verden. Trump gjentok dessuten en rekke uriktige påstander om innvandring, kriminalitet og egne prestasjoner.

Skatt og inflasjon

Trump hevdet i talen blant annet at det nå er rekordhøy inflasjon i USA, noe som ikke stemmer. Inflasjonen er på 3 prosent, mens rekorden ble satt i 1920 og var på 23,7 prosent.

Han hevdet også at det ikke fantes inflasjon i USA da han selv var president, også dette er uriktig. Konsumprisindeksen i USA steg med rundt 8 prosent i løpet av Trumps fire år i Det hvite hus, viser offisiell statistikk.

Trump hevder også at Biden vil firedoble skattene, en påstand som også er grepet ut av løse lufta. Biden har rett nok varslet skjerpet skatt for de aller rikeste, men har samtidig lovet å ikke heve skattene for dem som tjener under 4,3 millioner kroner i året.

Trump lover på sin side å «umiddelbart få slutt på den ødeleggende inflasjonskrisen», blant annet ved hjelp av store skattekutt, og han lover også å få ned renten og prisen på drivstoff ved å bore etter mer olje.

Kriminalitet

Trump hevdet videre at det har vært en dramatisk økning i kriminaliteten i USA under Biden, men heller ikke dette er sant.

Statistikk fra FBI viser at antallet drap falt med 13 prosent i fjor, og at nedgangen hittil i år har vært enda større.

Ifølge CNN viser statistikken også at det er mindre voldskriminalitet i USA i dag enn da Trump styrte landet. (NTB)

 

Document vil i midten av august starte en aksjekampanje for Document. Da kan du gi ditt bidrag til å gjenreise en fri presse.

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.