Et dokument fra Bank of Zambia avslører at personer som blir tatt i å bruke utenlandsk valuta til lokale transaksjoner, kan risikere opptil ti års fengsel eller store bøter.

Lovgivning rettet mot dollaren

De nye retningslinjene som snart skal formaliseres og lovfestes av finans- og planlegningsministeren, vil kreve at alle lokale transaksjoner – offentlige og private – skal gjennomføres i zambiske kwacha (ZMW). Lovforslaget ble kunngjort av Francis Chipimo fra sentralbanken.

Sentralbanken settes til side

Ifølge Chipimo er Bank of Zambias initiativ utformet for å begrense lokal bruk av utenlandsk valuta, særlig amerikanske dollar. Han understreket den skadelige effekten dollarisering har på landets økonomi og sa at det hindrer effektiv styring av penge- og valutakursen: 

– Avhengigheten av dollar øker kreditt- og likviditetsrisikoen og reduserer sentralbankens innflytelse eftersom dollardominerte kredittmarkeder ikke reagerer på Bank of Zambias inngripen.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.