Den norske kronen har igjen stupt i verdi i forhold til de store valutaene.
Løsningen må bli å bli å knytte krona til den europeiske fellesvalutaen, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.
– Det er uunngåelig, sier han til Nettavisen.
Flere økonomer sa tirsdag at det nå er en reell fare for nye renteøkninger fordi kronen er så svak.
Andreassen tror ikke det vil hjelpe på kronekursen å heve renten enda mer.
Han forklarer i stedet kronens stadige kursfall med en global usikkerhet som Norges Bank ikke kan påvirke. Det er på tide å innse at krona er en ustabil valuta, og at den vil forbli ustabil, mener Andreassen:
– Det er for stor usikkerhet rundt en dirrende kronekurs. Krona blir ikke sterkere av at vi setter opp renta.
Et rikt land bør over tid ha en sterk valuta, mener Andreassen, som tror tiden er ute for at krona kan få tilbake den rollen.
– Oljefondet prises i utenlandsk valuta. En ustabil krone gir et ustabilt oljefond og påvirker handlingsrommet i fondet. Det igjen destabiliserer finanspolitikken, sier han.
Økonomen mener Norge egentlig ikke er en oljenasjon lenger.
– Vi er egentlig heller ikke en oljenasjon lenger. Det bor hundretusenvis av nordmenn i utlandet, vi har 700.000 på trygd og lavere sysselsetting i industrien. Det er viktig for oss at krona ikke blir enda svakere enn i dag, sier Andreassen, som altså mener løsningen er å binde kronen opp mot euro.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, er imidlertid uenig.
En svak krone, relativt til euro, pund og dollar, er dessuten ikke bare negativt, påpeker Haugland.
– At den flyter hjelper oss med å balansere økonomien bedre. Dessuten gir en lav kronekurs økt etterspørsel fra nordmenn etter norske produkter, økt eksport og mer turisme, som jo er positivt for økonomien, avslutter hun.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!