Stortingsflertallet gikk imot regjeringen og sikret mer penger til kommunale boliger for dem som sliter på leiemarkedet.

I et stortingsvedtak fra juni i år anmoder flertallet regjeringen om å gjeninnføre Husbankens tilskuddsordning for utleieboliger. Dette skal hjelpe kommuner med å etablere flere utleieboliger for personer som trenger hjelp til å skaffe seg bolig, skriver Dagsavisen.

Kun Arbeiderpartiet og et flertall av Senterpartiets representanter stemte imot.

Men til tross for at flertallet på Stortinget i juni i år vedtok å be regjeringen om å gjeninnføre Husbankens tilskuddsordning, later Støre & co. som ingenting.

– Men hvor er pengene og en plan for å iverksette dette vedtaket? spør Tor Frøytvedt Dahl (V), som er byrådssekretær ved byrådsavdelingen for sosiale tjenester i Oslo kommune.

Pengene til å gjeninnføre Husbankens tilskuddsordning for utleieboliger kom på plass i forliket mellom regjeringspartiene og SV om revidert nasjonalbudsjett i 2023.

Men regjeringen har valgt å prioritere annerledes, selv om dette altså var et vedtak hvor samtlige andre partier gikk imot Ap og Sp.

– Ordningen er særdeles viktig for oss i Oslo, siden boligmarkedet her er såpass presset, mener Dahl.

Politisk rådgiver ved Kommunal- og distriktsdepartementet, Erlend Kvittum Nytrøen (Sp), forsøker seg med følgende forklaring på hvorfor regjeringen ikke følger demokratiske spilleregler:

«Regjeringen har i årets budsjett styrket Forsvaret med til sammen sju milliarder kroner, vi har økt støtten til Ukraina, økt bevilgningen til sykehusene for å få ned ventetidene og trappet opp kampen mot gjengkriminalitet. Regjeringen fant ikke rom for å gjeninnføre tilskudd til utleieboliger i vårt forslag til revidert budsjett for 2024 som ble lagt fram 14. mai. Vi er kjent med vedtaket av 14. juni, og vil på vanlig vis vurdere hvordan det kan følges opp i kommende budsjettprosesser.»

Regjeringen har ikke svart på Dagsavisens spørsmål om når pengene kommer.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.