Tyske myndigheter har forbudt det konservative magasinet Compact som beskriver seg selv som «motstandens stemme». Det anklages for å piske opp hat mot muslimer og utlendinger samtidig som det påstås å undergrave Tysklands konstitusjonelle demokrati. 

200 politimenn

Innenriksminister Nancy Faeser beordret tirsdag – noen måneder før valget i tre østtyske delstater – razziaer i selskapets hovedkvarter og i eieren Jürgen Elsässers hjem i Brandenburg. 

Klokken 06.00 ringte det på hos Elsässer like utenfor Berlin og 67-åringen åpnet døren i slåbrok. Mer enn 200 politifolk ransaket i alt åtte adresser, private hjem og kontorer.

– Intellektuelle pyromaner

Compact står partiet Alternative für Deutschland (AfD) nær og er ifølge Faeser «et sentralt talerør på den høyreekstreme scene»:

– Forbudet viser at regjeringen tar grep mot de intellektuelle pyromaner som ønsker å oppildne til et klima av hat og vold mot flyktninger og migranter og bekjempe demokratiet. Vårt budskap er klart – vi vil ikke tillate at etnisitet definerer hvem som tilhører eller ikke tilhører Tyskland.

Omfattende politirazziaer

Tidlig tirsdag morgen ransaket politiet boligen til Compacts sjefredaktør og administrerende direktør Jürgen Elsässer i Brandenburg på jakt efter bevis som kan brukes i en eventuell straffesak. Razziaene omfatter også eiendommer i Sachsen, Sachsen-Anhalt og Hessen. 

I tillegg til dokumenter og datamaskiner var politiet på jakt efter større kontantbeløp da selskapet fikk bankforbindelsen stengt efter en innsamlingsaksjon til fordel for AfD.

Skal usynliggjøres

Forbudet berører ikke bare det trykte magasinet, men også nettsteder og sosiale medier som YouTube, Telegram, WhatsApp, russiske VKontakte og Facebook. Forbudet inkluderer Compacts datterselskap Conspect Film og forbyr enhver videreføring av tidligere aktiviteter. 

Magasinets logo og navn kan i fremtiden ikke lenger brukes offentlig. Også salg av merchandise som flagg og vester med høy synlighet samt Compact-arrangementer rammes. 

Tysk patriotisk protestant 

Jürgen Elsässer ble i 2018 presentert av Der Spiegel som en mann som hadde gått veien fra kommunist som foraktet nasjonalstaten, til å bli det nye høyres sjefsideolog og rådgiver for AfDs politikere, en patriotisk protestantisk «tysk Stephen Bannon». 

Jürgen Elsässer er blitt avbildet i slåbrok da han åpnet hjemmet for politiet tidlig tirsdag morgen. Han kaller razziaen «det verste angrep på tysk pressefrihet på flere tiår». 

– Dette er fascistiske tiltak fra myndighetene. 

Forbudet kan prøves i rettssalen.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.