Nordmenn sliter stadig mer med å betale regningene sine. Dette melder TV2.

Økte priser i butikken og et høyere rentetrykk har tynnet lommeboka til mange. Nå begynner problemene virkelig å hope seg opp.

«Det var 12 prosent flere inkassosaker i første halvår enn samme tid i fjor, og vi ser at oppgangen gjør seg gjeldende på de aller fleste typer inkassosaker. Det er mer inkasso over hele fjøla». Dette uttaler Morten Trasti, Intrums sjefanalytiker.

Inkassoselskapet har dette halvåret hatt det høyeste antall inkassosaker på over fire år. Veksten ser bare ut til å fortsette.

«Man ser helt klare tegn på at den store kostnadsbyrden vi har hatt over flere år, fører til at flere husholdninger får problemer med å betale alt fra regninger til lån». Trasti påpeker at dette «er svært alvorlig for dem det gjelder, og det er vanskelig å se for seg at det vil stoppe opp her».

Konkurser: Utviklingen «går i feil retning for et samlet norsk næringsliv»

Vi er i ferd med å nå en økonomisk smertegrense, sier professor i økonomisk historie ved Norges handelshøyskole (NHH), Ola Grytten. Han forteller til TV2 at utviklingen er et varsku til norske myndigheter, men også til bankene som gir ut kreditt.

«Sliter man med å betale gjelden sin på grunn av høye renter, er det ikke lurt å ta opp nye lån. Men jeg tror nok dette i stor grad skyldes lån som er tatt opp forut for rentehevelsene».

Grytten forventer at økningen i betalingsproblemer også vil få konsekvenser for markedene. Norge opplever samtidig en merkbar økning i konkurser, både i antall og i omfang.

Professor Grytten kan ikke spå hvor lenge inkassotallene vil stige, men han har en klar oppfordring: «Jeg håper at man skjønner at man må være veldig forsiktig med pengebruk nå».

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.