Som forutsett av kritikere vil Labours skatteøkning av private skoler føre til store problemer for de offentlige skolene, som nå oversvømmes av nye søkere.

Surrey County Council mottok 582 e-postforespørsler fra privatskoleforeldre mellom 4. juni og 19. juni med spørsmål om ledige stillinger i lokale offentlige skoler, skriver The Telegraph.

Den lokale utdanningsmyndigheten innrømmet at det faktiske tallet kan være langt høyere, ettersom mange forespørsler kan gjelde mer enn ett barn, og tallet inkluderer ikke telefonhenvendelser.

Bakgrunnen er at Labour-regjeringen har programfestet å innføre 20 prosent merverdiavgift på private skoler. De forventer på denne måten å bringe inn 1,3-1,7 milliarder pund som skal brukes til å utdanne 6500 nye lærere.

Den offentlige skolen lider av massiv mangel på lærere. Labour har fått mye kritikk for det nye skattesystemet, som gjør at mange foreldre ikke lenger har råd til å sende sine barn på privatskoler. Institute for Fiscal Studies har anslått at 40.000 elever derfor vil tvinges over i offentlige skoler. Enkelte anslår at tallet vil nærme seg 100.000 elever. Dette rammer familier som absolutt ikke er velstående.

Dette vil selvsagt forverre lærermangelen, og ifølge mange kritikere vil resultatet bli dårligere utdanning av elevene. Det vil være britisk middelklasse som rammes, de styrtrike vil selvsagt fortsette å sende barna sine på privatskoler.

Britene frykter Labours økonomiske politikk

Det kommer etter at Emily Thornberry fra Labour i forrige måned innrømmet at regjeringens planer om å legge mva på skolepengene ville føre til større klasser i den offentlige skolen. Thornberry fikk ingen rolle i regjeringen etter valgseieren.

The Telegraph kan også avsløre at en lokal myndighet allerede har diskutert å utvide kapasiteten ved to offentlige videregående skoler, samt reversere en beslutning om å redusere elevtallet ved en annen skole, i diskusjoner om hvordan de skal takle en fryktet tilstrømning av privatskoleelever.

I et møte i mai diskuterte tjenestemenn i Merton Council, sørvest i London, muligheten for at opptil 20 prosent av privatskoleelevene kunne bli tvunget ut som følge av skatteøkningen.

Kritikere hevder at Labour i sitt forsøk på å forbedre den offentlige skolen rammer middelklassen og samtidig øker antallet elever i den offentlige skolen så raskt at konsekvensene vil bli dårligere utdanning for svært mange elever.

Damian Hinds, som er de konservatives skyggeminister for utdannings, sa:

– Dette viser bare at hardtarbeidende foreldre allerede betaler prisen for Labours misunnelsespolitikk.

En prognose fra konsulentbyrået Baines Cutler utført for Independent Schools Council, beregnet at 25.4 prosent av elevene ved private skoler ville bli tvunget til å slutte på grunn av høyere avgifter i løpet av fem år etter innføringen av MVA-politikken.

Munira Wilson, Liberaldemokratenes talsperson for utdanning, er også kritisk:

– Det er bekymringsfullt å høre om presset som de offentlige skolene kan komme under som følge av disse potensielle endringene. Det konservative partiet har allerede presset skolene til randen gjennom mange år med forsømmelse og dårlig ledelse.

–Vi må absolutt sørge for at privatskolene gir tilbake til det lokale skolesamfunnet, men vi kan ikke risikere å legge enda mer press på offentlige skoler som allerede er i krise. Utdanning bør ikke skattlegges, og endringene i momsen bør ikke gjennomføres.

Men Labour viser ingen tegn til å snu, og fortsetter den klassiske sosialistiske kampen for at alle barn skal gå på like gode (eller dårlige) skoler i offentlig regi.

Dog kan man forvente at det vil fokuseres på kvinner og likestilling i britiske offentlige skoler fremover, siden utdanningsminister Bridget Phillipson også er minister for kvinner og likestilling.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.