Det er sjelden kost at en offisiell regjeringstalsmann erklærer at et annet lands utenriksminister ikke er velkommen etter at denne har ytret ønske om å komme på besøk. Det er dét som gjør uthengningen av Espen Barth Eide så spesiell.

– Jeg har registrert at Norges utenriksminister vil besøke Israel, og til det må jeg bare si at han ikke er velkommen. Norge er et av landene som, midt i denne krigen etter massakren 7. oktober, har funnet det for godt å feilaktig anerkjenne en palestinsk stat, sier David Mencer, som er pressesjef for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, til TV 2 onsdag.

Bakgrunnen er at Eide har planer om å gjøre en rundreise i regionen i forkant av Hovedforsamlingens sesjon i FN.

Eide traff utenriksminister Israel Katz under Nato-toppmøtet sist uke og fikk forståelsen av at han var velkommen, sier senior kommunikasjonsrådgiver i UD, Maiken Brusgaard Harbitz.

Hun forsøker å pynte på det offisielle avslaget.

Senest onsdag har UD vært i kontakt med israelske myndigheter om dette, og har mottatt informasjon fra israelsk hold om at det ikke foreligger noe innreiseforbud.

Men Netanyahus pressesjef river masken av ethvert forsøk på å late som om besøket er utsatt inntil videre. Barth Eide får sitt pass påskrevet:

– Så til nordmenn og regjeringen i Norge spesielt, ikke til det norske folk, men til regjeringen i Norge, sier vi dette høyt og tydelig: Norge, vi har nok jødehatere lokalt i Hamas i Gaza, vi trenger ikke importere deres støttespillere fra utlandet, sier Mencer.

Dette slår bena under alle forsøk på å late som om det er en knute på tråden mellom Oslo og Jerusalem. Dette minner snarere om et brudd.

Det er tydelig at irritasjonen over norsk UD har bygget seg opp over tid.

– Jeg tror at de ennå ikke, den dag i dag, har fordømt Hamas, sier Netanyahus pressesjef.

Da trer NTBs rolle som talerør for det offisielle Norge i kraft, og NTB «korrigerer» Netanyahus talsmann.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre fordømte angrepet på Israel 7. oktober allerede samme dag. Støre konstaterte også etterpå at Hamas må kategoriseres som en terroristorganisasjon.

– Det er helt feil at Norge ikke har fordømt Hamas. Det er en grov påstand. Israel vet at dette er feil, sier Støre til NRK onsdag kveld.

Men dét var ikke hva Mencer sa, han snakket om Hamas som terrororganisasjon. Støre måtte presses til å kalle Hamas en terrororganisasjon. Han ville foretrukket å stemple handlingene, og ikke organisasjonen.

Norge har drevet et dobbeltspill, men det finnes ikke tegn til selvkritikk.

Det var UD som frarådet kongehuset å kondolere Israel i forbindelse med massakren.

Norge har sendt mange negative signaler over tid til Israel, og mediene følger godt med på hva Norge foretar seg, fordi vi sitter høyt til hest som fredsmekler.

Støre og Eide bekrefter denne overlegenheten når de protesterer indignert over å bli stemplet som jødehatere.

De har alltid vært venner av Israel. Men Støre og Barth Eide forstår ikke at det faktisk er Israel som må høres hvis det skal bestemmes om noen faller inn under definisjonen antisemitter. Støre gjør det motsatte når han sier til NRK i London at Israel bruker dette kortet for å stoppe munnen på kritikere.

– Norge er, og har alltid vært, en venn av staten Israel. Norges regjering står opp mot antisemittisme i alle dens former, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.

Man kan spørre om den høyre hånden vet hva den venstre gjør på 7. juni-plassen. 33 land møtes nå i Buenos Aires for å drøfte et initiativ til bekjempelse av jødehat.

Norge er blant deltakerne som stiller seg bak initiativet. Norge risikerer m.a.o. å være med på et initiativ som feller Norge.

Initiativet anerkjenner International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) sin arbeidsdefinisjon av antisemittisme og viser til at over 40 land og hundrevis av organisasjoner har sluttet seg til den. Retningslinjene går imidlertid ikke så langt som til å oppfordre land til å følge etter. Noen progressive grupper hevder at definisjonens eksempler blir brukt til å kvele kritikk av Israel.

Initiativet er vedtatt av Argentina, Australia, Østerrike, Belgia, Bulgaria, Canada, Europarådet, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Ecuador, Estland, EU-kommisjonen, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Israel, Italia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Norge, Organisasjonen av amerikanske stater, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, Paraguay, Polen, Romania, Serbia, Slovakia, Spania, Sverige, Storbritannia, Tyskland og USA.

Det har nok ikke falt regjeringen inn at dens fredsengasjement kan vikle den inn i motsetninger som gjør forholdet til Israel anstrengt. Det ligger i kortene når det er Hamas som seiler opp som palestinernes representant, også på Vestbredden. Hvis Hamas skal detroniseres, krever det aktiv motstand, noe vi har sett lite til fra Norge.

Men Norge har ett kort å spille som regjeringen tror fullt og fast på, sammen med FN-systemet: folkeretten.

– Å oppfordre Israel til å etterleve og respektere folkeretten og påpeke urett har ingenting med jødehat å gjøre, sier Espen Barth Eide om israelske anklager.

Dette er hva man på amerikansk kaller et get out of jail card, et trumfkort. Men striden om f.eks. UNRWA viser at FN ikke lenger kan frikjenne seg selv. Organisasjonen har for mange svin på skogen og viser ingen vilje til selvkritikk.

Tuen som veltet lasset var selvfølgelig anerkjennelsen av Palestina. For Israel var dét utilgivelig. Det virket som en belønning av Hamas. Men dét er ikke Norge villig til å innrømme.

KrF kan plukke poeng:

KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse synes ikke det er overraskende at Espen Barth Eide ikke får møte Israel Katz.

– KrF sa i mai at Barth Eides altfor raske symboltunge anerkjennelse av Palestina som selvstendig stat ville hemme Norges bidrag til fred og forsoning i regionen. At Barth Eide nå må bøte for hans egen regjerings forhastede trekk, burde ikke overraske noen, og minst av alle Barth Eide selv, sier Røse til NTB.

Regjeringen har ett svar som skal sette den israelske regjeringen på plass: Den rommer statsråder fra ytre høyre og følger disse statsrådenes råd med hensyn til utvidelse av bosetningene.

Den norske regjering har ikke fattet at tostatsløsningen er død. Å installere et regime på Vestbredden hvor Hamas har en hånd på rattet, er utenkelig.

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.