Franske jøder går i demonstrasjons­tog ved elite­universitet­et Sciences-Po i Paris den 26. april 2024. Foto: Jeffrey Schaeffer / AP / NTB.

Etter venstresidens suksess ved parlaments­valget i Frankrike, øker franske jøders interesse for å gjøre aliyah, altså å utvandre til Israel. – Vi hører ikke lenger hjemme her, sier en av dem som snart drar, til Le Figaro.

«Å se den nye folkefronten vinne valget var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Vi hører ikke lenger hjemme i Frankrike», lyder betroelsen fra «Jeremy» (30), en franskmann med jødisk tro. Han hadde tenkt på å gjøre aliyah fra før. […] Han drar i september.

Jewish Agency, som hjelper jøder å utvandre til Israel, har registrert en økning i antallet saker som det jobbes med. Organisasjonen oppgir ingen tall, men medierapporter etter andre valgrunde den 7. juli, antyder 2000 nye saker – altså to hundre pr. dag.

Den økte frykten hos jødene henger sammen med at ytre venstre anses for å stå antisemittiske krefter nær.

De antisemittiske handlingene i Frankrike, som for noens vedkommende har vakt nasjonal oppsikt for sin grusomhet, har dessuten økt etter Hamas’ terrorangrep mot Israel den 7. oktober 2023.

I hele 2022 registrerte innenriksdepartementet 436 slike handlinger. Bare i november 2023 var antallet 504.

De antisemittiske handlingene har hatt den største økningen siden årtusenskiftet. Jødene i Frankrike må gjemme seg og føler seg i konstant fare. De føler at det ikke er noen vits i å kjempe mer, og foretrekker derfor å dra.

83 prosent av jødene skjuler sin jødiske identitet i Frankrike.

Slik vil ikke unge «Hanna» og kjæresten hennes leve. – Jeg vet hvor vanskelig livet er i Israel, men jeg vil heller ha det vanskelig i Israel enn å være nødt til å gjemme meg i Frankrike, sier hun.

Selv har hun ønsket å utvandre en tid. Kjæresten var først uenig, men nå har han skiftet mening.

Også småbarnsmoren «Rachel» har ombestemt seg ved utsiktene til at det hun kaller venstreradikale fanatikere skal ta plass i Nasjonalforsamlingen, skriver Le Figaro..

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.