Tall fra sykkeltellere som daglig registrerer sykkelreiser på utvalgte strekninger i Oslo, viser at det er færre som sykler i Oslo nå enn tidligere. I sommermånedene i år er det registrert 400 000 færre sykkelturer enn i fjor, melder NRK.

Dette kan ikke stemme, mener Christine Surlien fra Oslo Bysykkel. Tallene passer ikke med hva de opplever.

Christine Surlien – profilbilde fra Facebook

– Alle synes jo at det er flere syklister, også sier tallene noe helt annet. Man får det ikke helt til å stemme, sier Surlien.

– Vi merker at det er stadig flere i Norge som sykler, at vi har en økt pågang og at det er mer fokus på sykkel, sier hun, og legger til at interessen for elsykler og andre varianter av sykler har «eksplodert» de siste årene.

400 000 færre sykkelturer så langt i sommer er et ganske stort tall. Mulige feilkilder er ikke oppgitt. Det er Statens Vegvesen som teller sykkelpasseringer i Oslo.

Ifølge Transportøkonomisk Institutt, så er det vanskelig å anslå utbredelsen av sykling i Oslo, selv om det i dette tilfellet er brukt tellere som automatisk registrerer sykkelturer hver dag. Deres rapport fra 2023 har tall fra 2018 og store deler av Oslo, som Groruddalen, er ikke med i beregningene. De skriver at mangelfulle tellinger av sykkelpasseringer er et planleggingsproblem for kommunen. Sykkeltellere kan per dags dato ikke skille mellom sykler og el-sparkesykler, noe det har vært et stort behov for, skriver de i en rapport fra 2022.

For oss andre som også beveger oss rundt i Oslo, ser det ut til å være langt færre el-sparkesykler i bruk i sommer enn hva som var tilfellet i fjor, så kan hende at dette er en forklaringsvariabel på nedgangen av «sykkelbruk» fra i fjor sommer.

Tallene fra Oslo Bysykkel viser at det har blitt syklet 94 prosent av hva man hadde på samme tid i fjor, skriver NTB.

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.