Klimadebatten skaper krangling og konflikter i flere danske hjem. Dette melder DR.

Klimabevissthet og livsstilsendringer, som å kutte ut kjøtt, får bølgene til å gå høyt i mange familier. Det forteller en ekspert og en rekke organisasjoner og foreninger som DR har snakket med.

Det er spesielt ungdommer, Greta Thunberg-generasjonen, som klandrer eldre slektninger for å skade det globale klimaet ved å spise kjøtt.

Danske Skoleelever representerer grunnskoleelever i Danmark. Organisasjonens leder, Caroline Helene Hermansen, bekrefter at det ofte er de yngre og eldre i familien som krangler med hverandre.

«Du har kanskje foreldre eller besteforeldre som synes det er litt dumt at du ikke bare kan spise kjøttkaken. Vi vokste opp med klimakrisen, men det gjorde ikke de, så vi vokste bare ikke opp i den samme virkeligheten».

Dette utgjør et stort problem for unge mennesker, mener hun. «Det er vanskelig for mange unge fordi vi føler at de voksne ikke anerkjenner og lytter til oss. Mange unge opplever at det ender i krangling når de kommer til foreldrene eller besteforeldrene sine med et ønske om å ta klimabevisste valg».

Det kjenner de også godt til hos Klimapsykologisk Ungdomsforening, som har eksistert siden våren 2023. De driver ulike programmer der unge og voksne kan snakke om – og få hjelp med – ting som klimaargumenter. De er også til stede på festivaler og holder foredrag på utdanninger. Og her er temaet ofte klimakrangel i familien.

Lea Wiggen Kramhøft, medstifter av organisasjonen og psykologistudent, forklarer. «Mange unge har det vanskelig med foreldrene og familiene sine fordi de forholder seg til denne krisen på veldig forskjellige måter», sier hun til DR.

Undersøkelse: En av fire kvinner planlegger å kutte inntaket av rødt kjøtt

København vil fjerne rødt kjøtt fra skoler og barnehager av hensyn til klimaet

De fleste finner et kompromiss når bølgene har lagt seg. Men for noen familier ender det i regelrett konflikt. Det er erfaringen til flere psykoterapeuter, ifølge Dansk Psykoterapeutforening.

Dette ser de også hos Klimapsykologisk Ungdomsforening. «Noen har ikke den samme kontakten med familien og tilbringer ikke så mye tid sammen med dem, fordi det bringer opp så mange følelser», kommenterer Lea Wiggen Kramhøft.

Klimakrangler oppstår særlig når folk er samlet rundt spisebordet. Eldre slektninger kan bli frustrerte når ungdommer sier nei til kjøttkaker.

Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker i miljøsosiologi ved Aarhus Universitet, forklarer. «Det er mye kjærlighet og følelser involvert i å servere mat til dem man er glad i. Og hvis noen rynker på nesen og ikke vil ha den, blir følelsene dine såret,» sier han.

Også i Ældre Sagen opplever man at klimadebatten får familier til å bli opprørte. Visedirektør Michael Teit forklarer. «Det kan være mennesker som hele tida kritiserer familiemedlemmene sine for livsstilen deres, eller de som fullstendig benekter klimaproblemene. Manglende evne til å lytte til hverandre kan splitte familier», sier han.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.