Artillerigranater av typen Excalibur gjorde underverker da den ble introdusert på den ukrainske slagmarken sommeren 2022. Granatene ble styrt av GPS og traff russiske stridsvogner og artilleri med kirurgisk presisjon, mens droner filmet de resulterende ildkulene.

Det varte ikke lenge.

I løpet av få uker begynte den russiske hæren å tilpasse seg ved hjelp av sin formidable evne til elektronisk krigføring. De klarte å forstyrre GPS-styringen og tennmekanismene, slik at granatene enten kom på avveie, ikke detonerte eller begge deler. I midten av fjoråret ble M982 Excalibur-ammunisjonen, som er utviklet av RTX og BAE Systems, i praksis ubrukelig og brukes ikke lenger, sier ukrainske kommandanter.

Dette skriver Wall Street Journal. Dette er ikke russisk propaganda, men en nyhetssak som bekreftes av både vestlige og ukrainske tjenestemenn.

Problemene er ikke begrenset til Excalibur.

Russiske elektroniske mottiltak har redusert presisjonen til GPS-styrte missiler avfyrt fra Himars-systemer, våpenet som ifølge ukrainske militære tjenestemenn fikk krigen til å snu til Ukrainas fordel sommeren 2022.

Et helt nytt system, Ground-Launched Small Diameter Bomb, som er produsert av Boeing og svenske Saab, har feilet fullstendig etter at det ble tatt i bruk de siste månedene, delvis på grunn av russisk elektronisk krigføring, ifølge ukrainske og vestlige tjenestemenn. Den er ikke lenger i bruk i Ukraina i påvente av en overhaling.

Foreløpig fungerer USA-produserte ballistiske ATACMS-missiler og Storm Shadow-cruisemissiler produsert av det fransk-britisk-italienske forsvarsselskapet MBDA. Disse våpnene har ødelagt flere flyplasser, kommandosentre og kommunikasjonsanlegg på Krim og i andre deler av Russland.

Britene har for øvrig åpnet for bruk av Storm Shadow mot mål på Krim, men ikke mot mål på russisk jord.

Men det anses som et tidsspørsmål før russerne også kan hacke disse våpnene.

– Vi bør anta at det alltid vil skje en tilpasning, og russerne har tilpasset seg en rekke ting, sier Rob Lee, seniorforsker ved Foreign Policy Research Institute.

– Kapasitetene vil være mest effektive umiddelbart etter at de er innført, og motstanderne vil utvikle mottiltak over tid.

Russlands suksess med elektroniske mottiltak – som Kina følger nøye med på, og som Moskva antas å dele noen av sine erfaringer fra slagmarken med når det gjelder å håndtere vestlige våpen – utgjør et strategisk problem for USA og deres allierte. NATO satser på presisjon ved hjelp av elektroniske løsninger, som nå viser seg å være sårbare.

Kina følger interessert med på utviklingen. For det viser seg at det som fungerte mot Saddam Hussein i Irak eller IS i Syria ikke er like vellykket mot Russland, som tross alt er på et helt annet nivå.

– Vi har sannsynligvis gjort noen dårlige antakelser fordi vi de siste 20 årene har brukt presisjonsvåpen mot folk som ikke kunne gjøre noe med det, sier pensjonert generalløytnant Ben Hodges, tidligere sjef for den amerikanske hæren i Europa.

– Nå gjør vi det mot en jevnbyrdig motstander, og Russland og Kina har disse kapasitetene.

Derfor øker verdien på gammeldagse våpen som f.eks. artelligranater av 155 mm-typen. Dette kan være forklaringen på Nammos nye avtale verdt en milliard kroner.

Russerne bruker ikke GPS i like stor grad. Flere av deres langtrekkende våpen styres mot målet ved hjelp av laser, som ikke kan hackes.

Dette er en klassisk del av militærhistorie: Hvordan teknologisk utvikling gjør gamle våpen ubrukelige. Et historisk eksempel er Slaget ved Agincourt 25. oktober 1415, hvor engelske bueskyttere slaktet franske ryttere i rustning.

USA og NATO har ikke kjempet mot en reell motstander siden andre verdenskrig. De krigene som er utkjempet har vært mot underlegne teknologiske utfordrere, som allikevel har ført til store nederlag (Vietnam, Afghanistan).

Ofte skyldes dette ufattelige selvskadende Rules of Engagement, som forbyr soldatene å yte skikkelig militær motstand før fienden åpner ild. Man har mer omsorg for fienden enn egne soldater. Dette preger hele Vesten: Immigranter og utlendinger er viktigere enn egne borgere. Borgerrettigheter er erstattet med menneskerettigheter, som kun vestlige nasjoner bryr seg om.

For Ukraina er dette dårlige nyheter. De får levert våpen som blir ubrukelige etter noen uker. Lidelsen til det ukrainske folket fortsetter.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.