En lærer i USA får sparken på grunn av upopulære synspunkter. Første rettsinstans sier at det ikke er noe problem, og at skoleledelsen fritt frem kan avskjedige lærere med «feil» meninger.

Spørsmålet som må stilles er om offentlige ansatte har ytringsfrihet, skriver Wall Street Journal.

Læreren Kari MacRae stilte i 2021 opp for skolestyret i sin hjemby Bourne, Massachusetts, med et løfte om å bekjempe woke verdier på skolen.

– Grunnen til at jeg tar på meg dette ansvaret, er for å sikre at elevene, i hvert fall i vår by, ikke blir undervist i kritisk raseteori, skrev MacRae på TikTok den gangen.

Hun har også delt anti-woke memes, som for eksempel en muskuløs mann iført sports-BH på et jenteløp med bildeteksten: «Equality doesn’t always mean equity». I tillegg har hun syndet ved å sitere den berømte økonomen Thomas Sowell:

– Rasismen er ikke død, men den lever på respirator – holdt i live av politikere, antirasister og folk som får en følelse av overlegenhet ved å utpeke andre som «rasister».

«Cancel Culture» – en blanding av ondskap og idioti

MacRae ble fordømt offentlig av både sitt eget skolestyre og den lokale lærerforeningen. En lokal avisreportasje om hennes innlegg førte til en klage fra en lærer i Hanover skoledistrikt, som nylig hadde ansatt MacRae. Skoledistriktet ga henne sparken, og begrunnet oppsigelsen med at hennes «innlegg på sosiale medier ville ha en betydelig negativ innvirkning på elevenes læring».

Administrasjonen sa at noen studenter kunne ta anstøt av innleggene hennes. Kanskje, men hun brøt ikke de etiske retningslinjene sine. MacRae saksøkte distriktet for represalier mot henne fordi hun hadde utøvd sine rettigheter i henhold til grunnloven.

Oppsigelsen er nå godkjent juridisk av første rettsinstans (First Circuit Court of Appeals). Dommer Ojetta Rogeriee Thompson, som ble utnevnt av Obama, sier at offentlig ansatte ikke har komplett ytringsfrihet. Dommeren ignorerte at MacRaes uttalelser aldri skjedde i klasserommet, men på hennes private sosiale medier. Hun ignorerte også at uttalelsene på sosiale medier kom lenge før hun ble ansatt i skolen hvor hun nå har mistet jobben.

En lærer kan risikere å miste jobben hvis han har et «Make America Great Again»-skilt i hagen, skriver WSJ. Det er velkjent at Demokratene hele tiden har sagt at Donald Trump er en trussel for demokratiet. Avisen avslutter slik:

Arbeidstakere som ikke er enige i venstresidens kulturelle normer, kan nå bli nødt til å sensurere seg selv i privatlivet for å unngå å miste jobben.

Donald Trump liker å si at motstanderne hans ikke bare er ute etter ham – de er også ute etter deg. MacRaes kansellering er et eksempel på en sak som kan trenge en gjennomgang i Høyesterett.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.