I en dramatisk utvikling har en føderal dommer i Florida avvist saken mot Donald Trump om hans håndtering av konfidensielle dokumenter.

I dommen får Biden-administrasjonen kritikk for å utnevne «special counsel» på en lovstridig og urettmessig måte. Det melder flere amerikanske medier, inkludert Fox News.

Spesialrådgiver (special counsel) Jack Smith har i lengre tid jobbet med en sak mot Trump grunnet besittelse av konfidensielle dokumenter ved huset i Mar-a-Lago. Spesialrådgiveren tiltalte besto av 37 ulike brudd på føderal lovgivning, som kunne få store konsekvenser for Donald Trump.

Donald Trump har selv ment seg å være uskyldig hele veien, og har ment at dette har vært en heksejakt på han som person, og har vist til at Biden selv har vært i besittelse av konfidensielle papirer på privat adresse – og at dette har vært vanlig for tidligere presidenter.

I dommen, skrevet av dommer Aileen Cannon, avviser hun tiltalen mot Trump.

– Det virker som om den utøvende makten har hatt en økt toleranse for å utnevne spesialrådgivere i den siste perioden, og har ikke fått nevneverdig juridisk gjennomgang.

Dommer Cannon ble i 2020 utnevnt av daværende president Donald Trump. Hun har tidligere tjenestegjort i påtalemyndigheten som assistant United States attorney for det sørlige distriktet i Florida.

Den amerikanske juristen Jonathan Turley sier at dette er en «seismisk utvikling».

På Twitter/X uttaler han:

– Avvisningen av saken med konfidensielle dokumenter er en seismisk utvikling. Fra begynnelsen av ble det sagt at denne saken var den største trusselen mot den tidligere presidenten. Den er nå avvist i sin helhet, skriver han.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.