Skuddene mot Trump i Pennsylvania kom fra taket på en usikret industribygning med fri sikt mot scenen, rundt 120 meter unna.

Bygget der attentatmannen, Thomas Matthew Crooks (20), ifølge vitner klatret opp noen minutter før han åpnet ild, ligger på naboeiendommen til Butler Farm Show, det åpne gårdsanlegget der arrangementet ble holdt.

Bygget har åpen og usikret tilkomst fra hovedvei på to sider, med parkeringsplasser helt inn til veggene. Det tilhører selskapet AGR International, Inc, en leverandør av produksjonsutstyr til emballasjeindustrien. Det er bare et nettinggjerde mellom de to eiendommene.

Det spekuleres nå for fullt i alle kanaler om hvordan det er mulig at området rundt disse bygningene ikke var sperret av og takene sikret.

Bildet viser det gresskledde området på nabotomten vest for Trumps folkemøte, der publikum observerte Thomas Matthew Crooks (20) krypende på taket av en industribygning (svart pil) med våpen. Trump sto på scenen rundt 120 meter øst i lendet fra Crooks posisjon (rød pil t.h.). (Montasje: Document)

 

Bildet gir et inntrykk av avstanden mellom den lave bygningen attentatmannen skjøt fra (t.h.), mot Trumps scene som var plassert på området foran de røde bygningene i bakgrunnen. Innkjøringen til parkeringsplassene på begge sider er usikret. Likevel var ikke bygningene sikret av politiet eller Secret Service. (Foto: Google Maps)

Etter en kort skuddveksling med to skarpskyttere fra Secret Service som lå på låvetaket bak Trumps scene, lå Crooks død igjen på taket på nabobygget sammen med «et AR-15-lignende våpen», en halvautomatisk rifle.

Attentatmannen kunne enkelt observeres av vitner som var til stede utenfor møteområdet, inne på samme eiendom som industrilokalet, for å få med seg Trumps tale.

Ifølge øyenvitnet som ble intervjuet av BBCs reporter like etter skytingen, kunne vennegjengen fra bare 15 meters hold se Crooks der han krabbet «som en bjørn» bortover på taket.

De skal da ha forsøkt å få kontakt med politiet på bakken og påkalle oppmerksomhet fra Secret Service-folkene på taket like bortenfor for å advare om den væpnede mannen.

Øyenvitnet sier at politiskytterne bak Trump så bort på vennegjengen hele tiden, implisitt at de burde sett hva som foregikk.

Rød markering til venstre er attentatmannens posisjon. Rød markering til høyre er de to skarpskytterne fra Secret Service. Lyseblå sirkel viser Trumps omtrentlige posisjon. (Bilde: Google Earth/Document)

Skarpskytterne bak Trump fyrer ikke av skudd før attentatmannen åpner ild og Trump reagerer på at kulen har streifet ham. Et videopptak viser at skarpskytterne tydelig er oppmerksomme på noe eller noen til venstre for Trump og utenfor bildekanten, like før Trump rammes av streifskuddet.

Vitnet på naboeiendommen fortalte at attentatmannen var på plass på taket i 3-4 minutter før han begynte å skyte. Til tross for dette ble ikke Trump tatt av scenen før skytingen startet.

Lederen av kontrollkomiteen i Representantenes hus, republikaneren James Comer, kunngjorde at det vil bli åpnet en høring med Secret Service om hendelsene, melder Axios.

Speaker Mike Johnson bekrefter dette på X, der han skriver at representantene vil gjennomføre en full gransking av skytingen.

U.S. Secret Service skriver i sin offisielle uttalelse at gjerningsmannen avfyrte flere skudd mot scenen «fra en opphøyd posisjon utenfor møteområdet» og at de har varslet FBI.

Attentatforsøket mot Donald Trump er det første i USA mot en president eller tidligere president siden Ronald Reagan ble skutt på kloss hold og hardt skadet i 1981.

Vitner forsøkte å advare politiet om en snikskytter på taket

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.