Secret Service bekrefter at de etterforsker skytingen på Trump-arrangementet som attentat.

To personer er drept, og Donald Trump ble sneiet av en kule under en tale i Pennsylvania. Trump er i god behold, melder Trump-kampanjen.

I en uttalelse på Truth Social forteller Donald Trump selv at han ble skutt i høyre øre, og blødde mye. Her er hele uttalelsen:

Trumps egen uttalelse på Truth Social.

Se video lenger ned i saken.

Saken oppdateres fortløpende.

Hendelsesforløpet

– Skyteren var ikke tilstede på selve arrangement, men er drept, melder Associated Press.

Underveis i talen under et valgkampmøte i Pennsylvania, ble det hørt flere skudd avfyrt under livesendingen. Donald Trump tok deretter en hånd mot nakken, og bøyde seg ned. Han mistet deretter capsen, og sikkerhetsvaktene stormet til.

Kort tid etterpå reiser Trump seg, med en rekke sikkerhetsvakter rundt seg. Han er synlig blodig i ansiktet og mot høyre øre. Han tar deretter en knyttet neve i været, og ser ut til å rope til folkemengden. Til stor begeistring fra publikum.

Donald Trump ble sneiet av et skudd, mens den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept. En publikummer er også død, og en tredje person er kritisk såret, opplyser lokale myndigheter.

Den antatte gjerningsmannen lå på et tak på en bygning i nærheten, utenfor valgkampområdet og skjøt derfra, opplyser statsadvokat Richard E. Goldinger i Butler, Pennsylvania.

Ifølge Fox News har Secret Service gjort beslag av en rifle, som i stil av en «AR 15». Dette er et semiautomatisk våpen som vanligvis avfyrer 5.56 ammunisjon.

– Det var hjernemasse

En eldre publikummer som var tilstede, hadde t-skjorten full av blod etter å ha hjulpet noen som var skadd under arrangementet.

– En person fikk en kule rett i hodet. Det var masse blod og hjernemasse, sier han, mens hiver etter pusten.

Donald Trump er hjulpet av scenen og evakueres i en bilkortesje av Secret Service, etter det ble skudd avfyrt under valgkampmøtet i Butler, Pennsylvania.

Videoopptaket fra stedet viser at det ble hørt lyd fra flere skudd under Trumps valgkampmøte.

Mens sikkerhetsvaktene forsøkte desperat å få presidenten med inn i bilen, fortsatte han å heise en knyttet neve opp i været til publikum, til stor begeistring fra folkemengden.

– Ingenting stopper han

Det har tatt fullstendig fyr i sosiale medier etter hendelsen. En rekke Trump-tilhengere beskylder mediene og venstresiden for å ha sammenlignet Donald Trump med Hitler, og fremstilt han som en ekstremist, og at dette er bakgrunnen for denne hendelsen.

– De prøvde å kaste han i fengsel, nå prøver de å drepe ham, sier den konservative Charlie Kirk i organisasjonen Turning Points USA.

Han får også hyllest for å reise seg opp, rope til publikum og holde en knyttet neve i været.

– President Trump takker politi og nødetater for deres raske respons på denne forferdelige handlingen. Han er i god behold og blir håndtert på et lokalt sykehus. Flere detaljer vil komme, sier Trump-kampanjens talsmann Steven Cheung.

Klokken 02.00 har både presidentkandidat Robert F. Kennedy Jr. og tidligere president Barack kommet med uttalelser, hvor de ber for Trump og hans familie og andre berørte.

Kl. 02.04 norsk tid, kommer Det hvite hus med en uttalelse.

Presidenten sier at han er blitt brifet om skytingen.

– Jeg er takknemlig for å høre at Trump er i sikkerhet og god form. Jeg ber for ham og familien, og for alle som var til stede på arrangementet, sier Biden i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Jill og jeg takker Secret Service for å ha brakt Trump i sikkerhet. Det er ikke rom for denne type vold i USA. Vi må stå samlet som én nasjon og fordømme volden, sier Biden videre.

Her er flere bilder fra attentatet:

Donald Trump blør fra høyre øre.

 

Dramatiske bilder fra attentatet mot Trump.

Her er to videoopptak av situasjonen:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.