Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB.

Mange spørsmål står ubesvart etter forsøket på å drepe Donald Trump under et valgkamp­arrangement i Pennsylvania natt til søndag norsk tid.

Handlet gjerningsmannen Thomas Matthew Crooks (20) for eksempel alene, eller var han sendt av noen? Trump har både innenlandske og utenlandske fiender. De innenlandske er tilsynelatende verst.

Men det er fremfor alt sikkerhets­svikten som gjør en nær målløs etter at Trump overlevde med få centimeters margin. For det skal ikke være mulig å komme på skuddhold av Trump.

Det er naturligvis ingen sikkerhets­systemer som er fullstendig vanntette. Det kan skje fatale feil selv om systemet er godt designet og alle dets komponenter gjør så godt de kan.

Likevel er det ikke mulig å la være å tenke at svikten i sikkerhets­­apparatet kan skyldes at det er infiltrert av utro tjenere. For hvordan forklarer man at en attentatmann med gevær kunne befinne seg på et tak hundre meter fra en president­kandidat som dertil er tidligere president?

Det har ikke vært noen mangel på signaler fra institusjonene som skulle ha beskyttet det amerikanske demokratiet, om at Trump er fritt vilt. De har selv gått på jakt med alle andre midler enn drapsvåpen i årevis. Og hva annet er disse institusjonene fylt av enn utro tjenere?

Deres tjenestepersoner er i teorien forpliktet overfor det amerikanske folket, men vi ser jo hver eneste dag at det er helt andre interesser de tjener, for hvem vanlige mennesker bare er søppel.

Med et slikt institusjonelt forfall ville det nesten være et mirakel hvis Secret Service hadde jernharde garantier mot å være infiltrert på ett eller annet nivå. Og det skal ikke så mye til for å gi resultater. Det holder at noen få tjenestepersoner unnlater å si fra om eller reagere på noe mistenkelig som skjer. Før skuddene falt var det til og med noen blant publikum som forstod hva som holdt på å skje.

Det var uansett mye mer enn Trumps liv som stod på spill i natt. Det er knapt noen andre som har den samme evnen til å stå opp mot det over­nasjonale, økonomiske og tekno­kratiske systemet som har redusert politikere til noen slags pyntedukker for et åndssløvt Vesten som glir inn i det totalitære.

Hvis det hadde lyktes å drepe Trump, ville det være omtrent som å drepe et Vesten som henger i en tynn tråd, om det ikke allerede er dødssykt.

Så stort er dramaet som pågår. Så gjenstår det å se hvor mange flere som våkner opp til den virkeligheten nå.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.