Da er kommentariatet og mediene i gang med å sørge for at attentatet ikke faller ut til Trumps fordel. Hvordan det i det hele tatt er mulig å tenke i slike baner etter det som var et forsøk på å ta ut en av hovedkandidatene ved årets valg, sier noe om avsenderen.

De forsøker desperat å fastholde et narrativ der Trump har nedkalt attentat mot seg selv.

Ekspert: Dette vil Trump bruke for alt det er verdt.

Donald Trump vil helt sikkert bruke attentatet i Pennsylvania for alt det er verdt i tiden framover, mener USA-ekspert Hilde Eliassen Restad.

– Trump er jo en autoritær, illiberal politisk aktør som helt sikkert kommer til å bruke dette for alt det er verdt. Han har allerede sagt at dette bare vil styrke hans sak, og han vil få sine tilhengere til å tenke at alle er ute etter å ta dem, sier Restad til NTB.

Restad er førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole og har fulgt amerikansk politikk over mange år. I 2022 skrev hun boken «Det amerikanske paradokset», hvor hun gikk tett inn på demokratiet i USA.

Restad er spent på hvilken effekt attentatet vil ha på valgkampen, men tror det ikke vil ha noen direkte effekt på valget i november.

– Nå må vi se på målingene i uka som kommer. Dette kan øke sympatien, men ikke nødvendigvis hvor mange som vil stemme på ham, sier hun.

Til TV2 uttrykker Restad seg enda mer radikalt.

Hun mener at Trump kommer til å bruke dette som politisk vinning mot Biden.

– Trump og Republikanerne oppfører seg ikke normalt og kommer til å bruke dette for alt det er verdt. Han oppfører seg ikke som vanlige mennesker, sier Restad, og fortsetter:

– Han er ikke opptatt av fakta, men av konspirasjoner. Han er en konspirasjonsteoretiker og kommer til å finne på nye teorier om dette, uavhengig av om det er sant eller ikke.

TV2 siterer senator J.D. Vance, som høyst sannsynlig blir visepresidentkandidat. Vance, en tidligere US Marine, sier Demokratenes og medienes retorikk har fyrt opp under polarisering og legitimering av vold.

Det mener Restad er helt feil:

På spørsmål om hendelsen vil gjøre USA enda mer polarisert, svarer Restad slik:

– Ja, det blir det sikkert. Men mitt poeng er at USA ikke er polarisert, men asymmetrisk polarisert. Det betyr at Demokratene oppfører seg vanlig, mens høyresiden er radikal og antidemokratisk, sier hun, og legger til:

– Og det her vil bare gi blod på tann for høyresiden.

Var det ikke blod på øret?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.