Sindre Finnes lovet å selge alle aksjene sine i år.

Dette løftet ga han både til norsk offentlighet og ikke minst til sin kone, tidligere statsminister og nåværende Høyre-leder, Erna Solberg.

Finnes skrev følgende på sin Facebook side 21. november 2023:

«Etter gode diskusjoner med folk rundt meg, har jeg kommet til at en nødvendig konsekvens av dette, er at jeg slutter å kjøpe enkeltaksjer og finansielle instrumenter. Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker. Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter.»

Dette kom i kjølvannet av habilitetssaken mot Solberg.

Men halvveis ut i 2024 eier Sindre Finnes like mye i aksjer som ved inngangen til året, skriver E24.

Det betyr at han det neste halvåret må selge aksjer for 2,4 millioner kroner for å holde løftet til kona, og til offentligheten forøvrig.

Finnes nekter for at han har gjort noe galt, og skrev dette på Facebook i 2023:

«Dette gjør jeg ikke med lett hjerte, da aksjehandel har vært en hobby for meg i mange år. Jeg mener det er viktig at så mange som mulig bidrar til økonomien gjennom å investere i norske arbeidsplasser og norsk næringsliv, samtidig som man sparer til seg og familien. Nå som Erna ikke er statsminister burde jeg i utgangspunktet hatt anledning til å handle aksjer som alle andre. Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene. Jeg ønsker ikke at hun og partiet også i fortsettelsen skal måtte bruke tid på å svare på stadig nye spørsmål knyttet til disponeringer jeg gjør i vår felles økonomi.»

Erna Solberg hevder hun ikke visste noe om ektemannens aksjehandel, og heller ikke visste at han brukte prestisje-ringen som kun kan brukes av de som har fullført utdanningen som siviløkonom. Finnes fullførte aldri utdannelsen, og kan derfor ikke bruke ringen da siviløkonom er en beskyttet tittel.

Solberg hevder altså at hun ikke visste noe om dette, selv om hun er avbildet med sin ektemann ved flere anledninger når han bruker ringen, og at Finnes sågar står oppført som siviløkonom på Solbergs egen biografi på stortingets egne sider.

Kritikken har gått på at Finnes kan ha fått innsideinformasjon fra sin kone for å handle aksjer, og dermed berike seg selv ulovlig, samt at Solberg med viten og vilje overså det faktum at hennes ektemann benyttet seg av en beskyttet tittel som han ikke hadde krav på.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.