Avsløringen av EU-kommisjonens forsøk på å presse X til sensur, betyr at alt som står mellom oss og totalitære sensurplaner, er Elon Musk, kommenterer Public-grunn­leggeren Michael Shellen­berger, som stod sentralt i offentlig­gjøringen av Twitter Files.

Det var i en video natt til lørdag norsk tid at Shellen­berger oppfordret publikum til å kjempe imot de totalitære tendensene hos EU-kommisjonen og andre myndigheter.

Transcriptet av Shellenbergers video­melding gjengis på norsk nedenfor.

* * *

Totalitarismen vi advarte mot, er nå i ferd med å inntreffe.

EU tvinger i disse dager store teknologi­selskaper til å drive med massiv hemmelig sensur. Google og Facebook er tilsyne­latende med på det.

Blant de store plattformene er det bare Elon Musks X som gjør motstand.

For noen timer siden sa Musk: «EU-kommisjonen tilbød oss en ulovlig, hemmelig avtale: Hvis vi sensurerte ytringer i det stille uten å si det til noen, ville de ikke bøtelegge oss. De andre plattformene godtok den avtalen. X gjorde det ikke.»

Og nå forbereder EU seg altså på å straffe X med massive bøter – opptil 6 % av den totale globale omsetningen.

Jeg kan ikke forestille meg en mer ekstrem form for utenlandsk innblanding i våre indre anliggender enn at utenlandske regjeringer krever hemmelig massesensur av ideologiske og politiske grunner.

Det mest skremmende er den tilsynelatende direkte involveringen av statlige etter­retnings- og sikkerhets­tjenester og deres mellommenn i kravet om sensur.

Alt dette skjer i samme øyeblikk som de samme myndighetene, våre egne inkludert, advarer mot russisk desinformasjon gjennom spam-kontoer som knapt noen ser.

Ikke la dere lure av det som skjer. Regjeringer og tidligere etter­retnings­­tjeneste­menn i Europa, Australia, Israel, Brasil, Ukraina og andre land krever ikke bare sensur, men sprer også ofte sin egen desinformasjon.

EU hevder for eksempel at det finnes mer falsk informasjon på X enn på andre plattformer, og at mer sensur vil redusere dette.

Dette er feil. Det er bare X som har Community Notes-systemet med åpen kildekode, som gjør det mulig å korrigere falsk informasjon i sanntid. En fersk studie i JAMA, Journal of American Medicine, viste at 97,5 % av Community Notes var helt korrekte, 2 % delvis korrekte og 0,5 % unøyaktige.

Det er ikke perfekt. Selv er jeg av og til uenig med dem. Og vitenskapen står selvsagt aldri stille, så det som virker nøyaktig i dag, vil kanskje ikke være nøyaktig i fremtiden.

X’ Community Notes bruker imidlertid flere ytringer, ikke sensur, for å gi kontekst til kontroversielt innhold. Du kan fortsatt være enig eller uenig i innholdet, selv om det er vedlagt en Community Note.

Det EU ønsker, er at ekspert­komiteene deres, ikke Community Notes, i all hemmelighet skal bestemme hva vi kan lese og si på nettet. Dette er uetisk og grunnlovs­stridig.

En annen viktig del av EUs desinformasjon er at «forskere» skal få tilgang til X’ interne data, som Musk kuttet da han kjøpte Twitter. Men de som vil ha dataene, er ikke forskere. De er sensur­aktivister, og mange av dem har dype forbindelser til myndigheter generelt og etter­retnings­tjenester spesielt.

Hvis EU lykkes med å sensurere X, Facebook, Google og alle andre store internett­platt­former, finnes det ingen ytringsfrihet. Da finnes det bare stats­kontrollerte ytringer.

Mange bekymrer seg med rette for konsekvensene av at en enkelt mann, Elon Musk, er alt som står mellom oss og utenlandske regjeringers totalitære sensurplaner. Jeg er også bekymret for det. Ytringsfriheten vår er umistelig. Det er ikke noe myndighetene gir oss.

Vi må kjempe tilbake. Selv om vi bør være takknemlige overfor Musk for at han står opp mot totalitære regjeringer i Europa, Brasil og Australia, må vi bygge en borger­bevegelse for å slå tilbake.

Det er tre ting du kan gjøre. For det første, del denne videoen for å slå alarm. For det andre kan du legge til e-postadressen din på listen vår her, slik at vi kan involvere deg i fremtiden. Og for det tredje kan du vurdere å gi en donasjon for å bygge opp ytrings­frihets­bevegelsen og oppfordre Kongressen og andre sosiale medie­selskaper til å stå opp for ytrings­friheten mot utenlandsk innblanding.

 

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.