Elon Musk på besøk hos Giorgia Meloni i Palazzo Chigi i Roma den 15. juni 2023. Stillbilde: Vista Agenzia Televisiva Nazionale / YouTube.

EU-kommisjonen har fredag formelt anklaget X for ikke å overholde Digital Services Act (DSA), unionens nye lovgivning om sosiale medier, og truer selskapet med kjempebøter på opp mot 6 prosent av den årlige omsetningen.

Kommisjonen hevder at systemet X bruker til å verifisere kontoer og tildele dem en blå hake, kan misbrukes, og bruker den påstanden som grunnlag for anklagen.

NTB skriver:

Før betydde en blå hake pålitelige kilder til informasjon, sier EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton.

– Nå med X er vårt foreløpige syn at de lurer brukerne, sier han.

– X har nå rett til å forsvare seg, men hvis vårt syn på saken blir bekreftet kommer vi til å ilegge bøter og kreve betydelige endringer, legger han til.

X avviser på sin side å ha brutt EU-lovene.

– Vi er uenige med EU-kommisjonens vurdering av det omfattende arbeidet vi har gjort for å føye oss etter digitallovene, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Kommisjonen hevder at falske kontoer kan se ut som om de er ekte. X-eier Elon Musk utfordret Breton på det punktet:

Da Breton kunngjorde kommisjonens avgjørelse i et innlegg på plattformen, svarte Musk kommissæren: «Hvordan vet vi at du er ekte?»

Musk kom noe senere med en kunngjøring som NTB ikke formidler:

EU-kommisjonen tilbød X en ulovlig hemmelig avtale: Hvis vi sensurerte ytringer i det stille uten å si fra til noen, ville de ikke bøtelegge oss.

De andre plattformene godtok denne avtalen.

X gjorde det ikke.

EU-kommisjonen bryr seg ikke om det med verifiseringen, mener Musk, kun om muligheten til å sensurere.

Ifølge opplysninger fra en kilde med innsyn i saken som er delt med Pirate Wires’ sjefredaktør Mike Solana, ønsket kommisjonen at X skulle ansette flere hundre personer i EU som kunne fjerne «feilinformasjon» fra plattformen uten å ha noen mulighet til å påvirke beslutningen, skriver Pirate Wires toppsjef Brandon Gorrell på X.

Etter å ha fortalt om utpressingsforsøket fra kommisjonen kunngjorde Musk at han planlegger å saksøke den.

– Vi ser frem til en svært offentlig kamp i retten, slik at Europas befolkning kan få vite sannheten, skrev Musk.

Twitter Files-avsløringene i desember 2022 og januar 2023 viste at selskapet før Elon Musks overtagelse og navneskifte til X sensurerte ytringer etter amerikanske sikkerhetsmyndigheters anvisninger. Nå ser det altså ut som om EU har prøvd seg på et lignende opplegg.

– Totalitarismen vi advarte mot, er virkelighet, kommenterer Michael Shellenberger på X.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.