Etter den ungarske statsministerens møte med Donald Trump denne uken, tok det ikke lang tid før flere demokrater stilte spørsmål om han begikk en forbrytelse ved å være vertskap for en utenlandsk leder.

Møtet førte til antydninger om at den tidligere presidenten kan ha brutt Logan-loven. En lov som gjør det ulovlig for amerikanske statsborgere å forhandle med utenlandske regjeringer som er i konflikt med USA, uten forhåndsgodkjenning.

Orban skipper Nato og besøker Trump

Bare to personer har noen gang blitt siktet for brudd på loven som ble innført i 1799 – én i 1803 og én i 1852. Ingen av dem ble straffeforfulgt, skriver Ewan Palmer i Newsweek.

Enkelte Trump-kritikere har nå stilt spørsmål ved om møtet mellom Trump og Orbán, samt et tidligere møte mellom de to i Florida i mars, kan utgjøre et brudd på Logan-loven.

I 2020 skrev Hans Rustad på Document at nye dokumenter viser at Obama og Biden personlig foreslo å bruke Logan Act mot nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Det var oppe på et hittil ukjent møte som fant sted 27. januar, dvs etter at Trump hadde overtatt.

Logan Act er fra begynnelsen av 1800-tallet hvor grunnlovsfedrene var redd for utenlandsk innflytelse. Den forbød amerikanske borgere å opptre som representanter for USA i forhold til utenlandske makter.

Loven er aldri kommet til anvendelse. Likevel foreslo Biden å bruke den, skrev Hans.

– Det var Joe Biden som sa: – La oss bruke Logan-loven for å gå etter ham. Og Obama gjentok: – Ja, la oss gå etter ham. Og kan vi holde dette skjult for den påtroppende presidenten?

Jerrad Christian, en demokrat som stiller til valg i Ohio House District 12, skrev på X:

Hvordan kan det ha seg at vi ikke har brukt Logan Act (18 U.S.C. § 953) på Trump?

Den kriminaliserer uautoriserte amerikanske borgere fra å forhandle med utenlandske regjeringer. Trumps møte med Orbán er en refleksjon av hvor lite respekt Trump har for amerikanere.

Advokat Ethan Bearman legger til:

– Jeg er gammel nok til å huske da daværende president Trump sa at John Kerry burde straffeforfølges for brudd på Logan-loven for å ha snakket med Iran. Trump er ikke president, han har ingen immunitet.

Newsweek snakket med tidligere statsadvokat Andrew Warren som mente at selv om møtet muligens var ulovlig, er det usannsynlig at Logan-loven vil bli brukt mot den tidligere presidenten:

– I utenrikspolitikken er det avgjørende at USA snakker med én stemme. Logan Act forbyr enkeltpersoner å ta diplomatiet i egne hender eller undergrave regjeringens offisielle politikk.

– Bare to personer har noen gang blitt siktet for brudd på Logan Act, og Trump vil ikke bli den tredje, men at Trump bruker sitt kompiseri med amerikanske motstandere som Orbán til å svekke vår utenrikspolitikk, er muligens ulovlig og i hvert fall uamerikansk.

Det er uklart hva de to diskuterte under møtet på Mar-a-Lago, skriver Palmer.

Som nevnt ovenfor har bare to personer noensinne blitt tiltalt for brudd på Logan-loven. Demokratene håper tydeligvis at Trump blir den tredje personen som blir siktet.

I 1803 ble en privatperson, Francis Flournoy, tiltalt for å ha skrevet en artikkel i en avis i Kentucky der han tok til orde for at de vestlige amerikanske territoriene skulle løsrive seg og danne en egen nasjon alliert med Frankrike.

I 1852 ble Jacob Levy, en amerikansk statsborger bosatt i Mexico, tiltalt for å ha skrevet et brev til Mexicos president der han oppfordret ham til ikke å undertegne en traktat med USA. Begge tiltalene ble henlagt før rettssaken.

Ingen har noen gang blitt dømt for brudd på loven, og det har ikke blitt tatt ut tiltale mot noen siden 1852, skriver The Federalist Society.

Hva kan vi si? Det er bra vi har folk som kan påpeke hykleriet.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.