Da Teslas fabrikksjef Andre Thierig gikk på talerstolen mot slutten av et støyende personalmøte, nevnte han ikke den bitre konflikten mellom bedriftsrådet og fagforeningen IG Metall, som hadde dominert diskusjonen fram til da:
– Jeg skal bare gi dere et tall, sa Thierig på Tesla-fabrikken, som sysselsetter rundt 12 000 mennesker i et kompleks sørøst for Berlin.
– Vi har kjøpt 65 000 siden vi startet produksjonen her. 65.000! Statistisk sett har hver og en av dere allerede fem kaffekopper fra Ikea hjemme.
– Jeg er virkelig lei av å godkjenne ordrer om å kjøpe flere kaffekopper, sa han til latter og applaus, og lovte at det ikke ville bli noe bestikk på pauserommene hvis tyveriene ikke tok slutt.
TESLA’S GERMAN PLANT BAFFLED BY 65,000 MISSING COFFEE CUPS
Tesla’s Gigafactory near Berlin is facing an unusual crisis: 65,000 coffee cups have vanished.
Plant manager Andre Thierig revealed this odd issue during a staff meeting.
«Statistically speaking, each of you… pic.twitter.com/BehzUxcONh
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 12, 2024
Teslas Gigafactory i Grünheide i delstaten Brandenburg har vært et sentrum for kontroverser, skriver den tyske avisen Deutsche Welle.
Nesten umiddelbart etter at Tyskland vant over minst åtte andre EU-land i kampen om å bli vertskap for Teslas første europeiske fabrikk i 2019, begynte kritikken å hagle om miljøbelastningen ved byggingen av fabrikken. Blant annet ble hundrevis av hektar med skog ryddet, og det var bekymring for forurensning av grunnvannet.
I 2022 publiserte det tyske magasinet Stern en avsløring om alvorlige brudd på sikkerhets- og helseforskrifter for arbeidere samt miljølovgivning. Rapporten viste at Tesla-fabrikken hadde registrert tre ganger så mange nødsituasjoner som en tilsvarende Audi-fabrikk i byen Ingolstadt.
I 2024 var fabrikken plaget av miljøprotester mot en planlagt utvidelse av anlegget, som til slutt ble godkjent etter en langvarig politisk kamp om planene.
Teslas administrerende direktør Elon Musks har oppfordret fabrikker over hele verden om å redusere arbeidsstokken med 10 prosent, skriver Deutsche Welle. Dette har resultert i oppsigelser av mange midlertidig ansatte og deltidsansatte, noe som har satt spørsmålstegn ved hvor mye fabrikken kommer til å bidra til å styrke Tysklands økonomi på lang sikt, slik den ble lovet.
Ifølge IG Metalls forbundssekretær Jannes Bojert opplever Tesla-arbeiderne et ekstremt press, mobbing og frustrasjon på grunn av de mange sikkerhetsulykkene ved fabrikken. Dette ble imøtegått på personalmøtet av Michaela Schmitz, den nylig gjenvalgte lederen av Worker’s Council, som mener at fagforeningen utøver upassende innflytelse på sine medlemmer for å drive agitasjon blant arbeiderne på fabrikken.
I mai tok en tysk venstreekstremist gruppe på seg ansvaret for brannangrep på Tesla-fabrikken. Ekstremistene som kaller seg «Vulkangruppe» stanset strømforsyningen til fabrikken. En brann i en høyspentmast nær fabrikken førte til en omfattende strømstans i området.
Tysk politi mistenker at ildspåsettelse førte til strømbruddet som ikke bare rammet fabrikken, men også tusenvis av innbyggere. Anlegget måtte evakueres, skriver Motor.no.
NRK skrev en liten notis om saken.
Elon Musk besøkte fabrikken etter angrepet.
Kjøp «Europas underlige død» her.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!