– Det var en ære å besøke Trump på Mar-a-Lago. Vi diskuterte måter å skape fred på. Dagens gode nyhet: Han kommer til å løse det! skrev Viktor Orbán på X natt til fredag etter sitt møte med den Republikanske presidentkandidaten, som han selv håper returnerer til Det hvite hus.

– Trump beviste i sin tid som president at han er en fredens mann. Han vil klare det igjen! fortsatte den ungarske statsministeren på X noen timer senere.

– Trump og Orbán møttes i Trumps hjem Mar-a-Lago i Florida «som neste stopp på hans fredsreise», sa Orbáns talsperson. «Diskusjonen handlet om mulighetene for fred», skriver Reuters

Orbáns fredsdiplomati er en rød klut i øynene på EU- og NATO-eliten, som må antas å ha blitt ekstra provosert av at han forlot NATO-toppmøtet for å møte the Donald.

Samtidig kritiserte den ungarske utenriks­minister Peter Szijjártó NATOs strategi for Ukraina-krigen under alliansens toppmøte.

Der Spiegel skriver:

Ifølge medlemslandet Ungarn gjør NATO for lite diplomatisk innsats for å få slutt på den russiske angrepskrigen mot Ukraina. På forsvarsalliansens toppmøte i den amerikanske hovedstaden Washington anklaget Ungarns utenriksminister Peter Szijjártó NATO for dobbeltmoral og svikt.

«Vi vil fortsette å gå inn for dialog og diplomatiske kanaler, ettersom den nåværende strategien de siste to og et halvt årene har vært en total fiasko», sa utenriksminister Peter Szijjártó i et møte med Ukrainas president Volodymyr Selenskij, ifølge en talsperson. Szijjártó var der som representant for regjeringssjef Viktor Orbán, som hadde forlatt toppmøtet tidlig for å møte den tidligere amerikanske presidenten og nåværende presidentkandidaten Donald Trump i Florida.

Szijjártó klaget spesielt på at det var inkonsekvent av NATO å avvise dialog med Russland, samtidig som Israel ble oppfordret til å forhandle med Hamas. «De vil at Israel skal forhandle med en terroristorganisasjon for å løse en sikkerhetskrise, mens de diplomatiske kanalene for krigen i Ukraina er stengt,» sa han.

Ifølge Szijjártó er det også inkonsekvent at det utøves press på EU-land som Ungarn for å avslutte det kjernefysiske samarbeidet med Russland, samtidig som handelen mellom USA og Russland, særlig innen uransektoren, øker. Han reiste også spørsmålet om det kan pågå hemmelige forhandlinger. Utenriksministeren sa at dette trekket potensielt kunne svekke alliansen dersom Ukraina skulle bli medlem av NATO i fremtiden.

Ifølge deltagere ved toppmøtet ble Ungarn isolert under diskusjonen, skriver Der Spiegel.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.