Det raskt gjennomførte NATO-medlemskapet betyr at Sverige blir delt mellom to militærkommandoer. Det blir i hvert fall konsekvensen hvis NATO får det som de vil, og tildeler det svenske fastlandet til NATOs militærkommando i Norfolk i USA, mens øya Gotland blir underlagt militærkommandoen i Brunssum i Nederland.

NATOs militære virksomhet styres fra tre operative hovedkvarterer: Militærkommando Norfolk (USA) har ansvaret for forsvarsplanlegging og operasjoner i Nord-Atlanteren og Skandinavia. Militærkommando Brunssum (Nederland) fokuserer på Tyskland, Polen og de baltiske statene, og Militærkommando Napoli (Italia) fokuserer på Sør-Europa.

NATO ønsker nå å trekke grensen mellom de to områdene som kontrolleres fra henholdsvis Norfolk og Brunssum like utenfor den svenske østkysten, noe som betyr at det svenske fastlandet og Gotland vil tilhøre forskjellige militærkommandoer.

Dette ble vedtatt av NATOs medlemsland på forsvarsministermøtet i juni, og vil bli bekreftet på NATO-toppmøtet i Washington. Sveriges forsvarsminister Pål Jonson (M) ser imidlertid ikke noe problem med at Sverige splittes opp.

«Det som nå vil komme fram på møtet i Washington, er en bekreftelse på at Sverige og de andre nordiske landene kommer til å tilhøre samme kommando i Nord-Amerika, noe som er bra for det nordiske forsvarssamarbeidet, sier Pål Jonson til SVT.

Forsvarsministeren sier at delingen «bør være basert på militær logikk og ikke politisk logikk», men at Sveriges syn er at nasjonens territorium bør holdes samlet.

Ifølge den finske avisen Hufvudstadsbladet ønsker særlig de baltiske landene at NATO-øyene Gotland, Åland og Bornholm i Østersjøen alle skal tilhøre den militære kommandoen i Nederland.

Gotland har lenge vært ansett som ei øy av stor strategisk betydning for hele Østersjø-regionen, ettersom de som har tilgang til Gotland og kan plassere sine våpensystemer på øya, kan slå til langt inn på fiendens territorium i en konfliktsituasjon. «Gotlands strategiske betydning er avgjørende for å forankre NATO-alliansens sikkerhet», skrev Rany Ballout nylig i Diplomatic Courier, og la til:

Gotlands nærhet til Russland og de baltiske statene – Latvia, Litauen og Estland – gjør det strategisk verdifullt for å beskytte NATOs østlige flanke i tilfelle en militær konflikt mellom Russland og NATO. Nærheten til den russiske Kaliningrad-enklaven, der Russland har et betydelig militært arsenal, understreker ytterligere hvor viktig området er. … Gotlands strategiske betydning har gradvis økt siden Russlands annektering av Krim i 2014, og nådde sitt høydepunkt med Russlands omfattende invasjon av Ukraina i februar 2022. Nå som Sverige har blitt medlem av NATO i mars, fremstår Gotland igjen som svært sentralt for det kollektive forsvaret av NATO, særlig de baltiske statene.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.