Joe Bidens alder er svært problematisk, men bør ikke overskygge Donald Trumps ondskap, mener den tidligere lederen for Democrats Abroad Norway.

Biden er en mye bedre president enn mange skal ha det til, mener Lisa Cooper.

– Han har fått til så mye, sier hun til NTB.

Cooper kommer fra USA, men bor i Norge. Hun er tidligere leder for Democrats Abroad Norway, som er Det demokratiske partiets forlengede arm i Norge.

Selv om hun mener Biden har en lang merittliste, må hun erkjenne følgende:

– Den debatt-opptredenen var skremmende.

Tror på Harris

CNN-debatten mellom Biden og Donald Trump i forrige måned ble en viktig katalysator for den kollektive bekymringen omkring presidentens helse og alder.

Pressekonferansen på Nato-toppmøtet nylig hjalp heller ikke særlig for Biden, ifølge Cooper, hvor Biden blandet sammen flere navn. Biden fortsatte å gi uttrykk for at han tviholder på kandidaturet.

Cooper håper imidlertid at presidenten biter i det sure eplet.

– Jeg håper at han sier: «Nå er min tid forbi». Og løsningen må nesten bli Kamala Harris.

Ifølge Cooper er Harris under utredning i partiet for å finne ut hva slags sjanse hun har mot Trump. Cooper håper stafettpinnen blir overlevert raskt og i god tid før demokratenes landsmøte 19. til 22. august, og for alt i verden må Biden unngå å «lage masse drama» på landsmøtet.

Advarer mot Trump-apati

Tidlig fredag ettermiddag har 17 medlemmer av Representantenes hus bedt Biden kaste inn håndkleet, ifølge New York Times. Og flere skal det bli, ifølge CBS News.

– Det er et krise i vårt parti for første gang på lang tid. Men ikke glem ondskapen på den andre siden! Det er ikke like stort fokus på hans usannheter, sier Cooper.

– Er det urettferdig at Bidens alder får så mye oppmerksomhet?

– Veldig! Det er kanskje fordi vi har blitt litt immune mot Trump. Hvis du leser om Project 2025, er det skremmende lesning.

Project 2025 er en 900 sider lang plan laget av den konservative tankesmia The Heritage Foundation. Blant annet inneholder den forslag om å gi presidenten mer makt og innsette Trump-vennlige folk på viktige kommandoposter i samfunnet. Planen er ikke laget av Trumps team, men folk nær ham skal ha vært involvert.

– Det kan få langvarige konsekvenser, sier Cooper om et mulig Trump-presidentskap.

Skryter av nordmenn

Hun sier at nordmenn er usedvanlig oppdatert på dramaet som utspiller i USA.

– Jeg synes nordmenn er sylskarpe om amerikansk politikk og følger med langt mer enn snittet.

Den generelle oppfattelsen av Bidens vaklende kandidatur er ikke misforstått blant nordmenn, ifølge henne.

– Oppgittheten er like stor på begge sider av «the pond».

Cooper sier imidlertid at en vesentlig forskjell mellom Norge og USA er hva som skal til for å felle en politiker med makt.

– Jeg tror at i USA, når du er valgt, er du valgt på godt og vondt. Du kan ri flere stormer av enn i Norge.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.