Klokken var 00.47 natt til fredag da sønnen min sendte meg et elleve sekunder langt klipp fra TikTok. Filmklippet var morsomt, men innholdet var så absurd og urealistisk at jeg vurderte det som dypt falskt og valgte å la være å skrive om det. Men det burde jeg ha gjort, for det var tydeligvis ekte.

Joe Biden kalte Volodymyr Zelenskyj for «president Putin». Samtidig kalte han sin egen visepresident Kamala Harris for «visepresident Trump». Nedenfor er et tilsvarende klipp fra X:


Det er slutt på å lukke øynene, unnskylde seg eller spøke: 81 år gamle Joe Biden har demens og er ikke lenger i stand til å organisere livet sitt. Det vi ser, er en gammel, syk og forvirret mann som desperat trenger hjelp og støtte – men som ikke får det. Det ville vært trist og tragisk hvis det var snakk om an average Joe, men det er det ikke. Vi snakker om USAs president. Verdens mektigste mann. Mannen som holder verdens sikkerhet – og et atomvåpenarsenal – i sine hender.

At denne mannen er på samme nivå som mange av beboerne på Sveriges demensavdelinger, er nesten umulig å innse. Men vi ser det. Amerikanske velgere ser det. Verden ser det.

At verdensledere som Finlands president Alexander Stubb og Canadas statsminister Justin Trudeau gjør sitt aller beste for å forsikre verden om at de har den største tillit til Bidens evne til å lede USA, virker nesten desperat og temmelig kontraproduktivt.

Det finnes bare én vei ut av dette. Biden må fjernes fra presidentskapet, og det så snart som mulig. Nå skal det riktignok sies at Biden ikke har fungert i embetet særlig lenge (om noen gang), men det er underordnet. Med Biden ved roret kan ikke Demokratene vinne presidentvalget i november, og den allerede seks prosent store forskjellen i velgeroppslutning mellom de røde og de blå vil øke, noe som vil gjøre det nærmest umulig å skvise ut en valgseier for Biden.

Så hva kan Demokratene og USA gjøre? Det er klart at Joe Biden selv ikke er i stand til å innse sitt eget – og nasjonens – beste og trekke seg. Men selv den manglende evnen er en vanlig del av demenssykdommen. Derfor er det opp til andre å handle. Noen må stoppe Biden, men hvem?

Den amerikanske grunnloven gir faktisk den enkelte borger rett til å gjøre nettopp dét. Det andre grunnlovstillegget, som ble ratifisert i 1791, sier at:

A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

En velregulert milits, som er avgjørende for sikkerheten i en fri stat, folkets rett til å oppbevare og bære våpen, skal ikke krenkes.

Meningen er klar: Amerikanske borgere har rett (med visse unntak og reguleringer) til å oppbevare og bære våpen, og til å bruke dem for å forsvare nasjonen mot tyranni og makthavere som velger å gå over streken. Eller mot makthavere som er demente? Eller mot makthavere som velger å opptre i kulissene mens de skyver en synlig syk og hjelpeløs gammel mann foran seg?

Det er et spørsmål om definisjon.

Men meningen med det andre grunnlovstillegget er klar: Nasjonens og borgernes beste må gå foran makthavernes beste, og borgerne har både rett og plikt til å forsvare sin egen og nasjonens frihet.

Poenget mitt er ikke at amerikanerne skal oppfordres til å ty til vold mot en sittende president, noe som forhåpentligvis aldri vil bli nødvendig. Poenget er at mennene som forfattet ordene bak grunnlovstilleggene, var klar over at makt korrumperer, og at det derfor kan komme en dag da folket må stå opp for det som er rett og rettferdig, selv om det innebærer å beskytte nasjonen mot dens egne herskere. Nesten 233 år senere kan USA sies å være kommet til nettopp dette punktet.

Vem kan stoppa Biden?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.