Legene var midt i en operasjon da en kraftig eksplosjon kastet dem bakover i rommet på barnesykehuset i Kyiv. På operasjonsbordet lå en baby på fem måneder.

Knust glass fløy gjennom operasjonssalen og traff de fem som utførte operasjonen. De traff kirurgen Oleh Holubtsjenko i ryggen, mens kollegaen Ihor Kolodka fikk dem i ansiktet. Fem måneder gamle Taras ble liggende på operasjonsbordet, omgitt av ødelagt utstyr og fem blødende helsearbeidere.

– Er alle i live? husker Holubtsjenko at han ropte.

Anestesilege Jaroslav Ivanov grep tak i den manuelle oksygenmasken for å sikre at spedbarnet fortsatte å puste. Respiratorenen de hadde brukt, var blitt ødelagt i den voldsomme eksplosjonen. Nå fryktet de at taket kom til å rase sammen. Dermed løp noen av dem så fort de kunne ned i kjelleren med den lille gutten.

Kraftig fordømmelse

Den dramatiske situasjonen oppsto da en rakett traff Ukrainas største barnesykehus Okhmatdyt i sentrum av Kyiv mandag formiddag.

Angrepet er blitt møtt med kraftig fordømmelse fra FN og vestlige land, og i Ukraina er befolkningen sjokkert over at sykehuset ser ut til å ha blitt utsatt for et målrettet russisk angrep.

FN sier at dokumentasjonen de har fått så langt, tyder på at sykehuset mest sannsynlig ble truffet direkte av en rakett. Det skjedde samtidig som Russland angrep mange andre mål i Kyiv og flere andre ukrainske byer midt på høylys dag.

Rescuers and volunteers clean up the rubble and search for victims after a Russian missile hit the country’s main children hospital Okhmadit in Kyiv, Ukraine, Monday, July 8, 2024. The daytime barrage targeted five Ukrainian cities with more than 40 missiles of different types hitting apartment buildings and public infrastructure, President Volodymyr Zelenskyy said on social media. (AP Photo/Anton Shtuka)

Minst 44 mennesker ble drept i det som beskrives som ett av de verste angrepene siden krigen startet.

Fraskriver seg ansvar

Russiske myndigheter hevder at det var vrakrester fra en ukrainsk luftvernrakett som rammet sykehuset, men har ikke lagt fram dokumentasjon for påstanden.

Flere av sykehusbygningene ble ødelagt i angrepet. To voksne ble drept, og flere titall såret. Konsekvensene hadde imidlertid etter alt å dømme vært langt verre hvis ikke mange ansatte og foreldre rakk å ta med barna ned i kjelleretasjene før den kraftige eksplosjonen rammet.

– Okhmatdyt var for meg det tryggeste stedet for barn og voksne. Den dagen forsto jeg at ingen steder er trygge, sier anestesilegen Ivanov til nyhetsbyrået Reuters. Intervjuet ble gjort på telefonen, dagen etter angrepet, mens han var hjemme fra jobb på grunn av hjernerystelse og kuttskader.

Andre leger opererte videre

Etter å ha nådd kjelleren, fant Ivanov og kollegene hans et rom uten røyk, og som var skjermet fra ropene til de sårede. Der brakte de babyen tilbake til bevissthet og overlot ham til et legeteam som fortsatte operasjonen på et annet sykehus.

Mens Holubtsjenko og Ivano passet på Taras, fjernet kollegaen deres, Kolodka, glass fra ansiktet og løp ut for å se om han kunne hjelpe til. Da så han at hele dialyseavdelingen var blitt lagt i grus.

– Siden jeg ikke blødde mer, gikk jeg ut for å hjelpe de sårede og håndtere situasjonen etter rakettangrepet. På det tidspunktet tenkte vi ikke på om det var lett eller vanskelig, vi gjorde bare jobben vår og forsøkte å hjelpe, sier han.

Tilbake på jobb

Etter å ha brukt resten av dagen til å hjelpe redningsarbeidere og soldater med å gjennomsøke de ødelagte bygningene, dro han hjem og fant ut at strømmen var gått. Strømbrudd er nå vanlig i Ukraina som følge av de mange russiske angrepene mot kraftverk og landets elnett.

Neste morgen våknet han klokka 5, tok seg en dusj og dro rett tilbake på jobb. Det samme gjorde Holubtsjenko.

– Jeg måtte dra fordi det var et møte med kolleger, for å se hva som skjedde med avdelingen og sjekke alt utstyret, sier Holubtsjenko.

Han kontaktet også kolleger ved det andre sykehuset for å sjekke hvordan babyen hadde det, og ble fortalt at han hadde det bra etter operasjonen.

Stor støtte

Doctor Oleh Holubchenko poses in the corridor of the Okhmatdyt children’s hospital that was hit by Russian missiles on Monday, in Kyiv, Ukraine, Tuesday, July 9, 2024. The toll of Russia’s heaviest bombardment of Kyiv in almost four months — one of the deadliest of the war — shows the devastating human cost of Russia’s improved targeting tactics. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Legeteamet sier de føler seg oppmuntret av all støtten og takknemligheten de har fått fra pasienter, pårørende og fra samfunnet for øvrig. Det holder motet oppe og hjelper dem i kampen mot å bli fullstendig utmattet.

Reparasjonsarbeidet ved sykehuset startet få timer etter angrepet, og hundrevis av frivillige har meldt seg for å rydde vekk glassbiter, bygningsrester og ødelagt utstyr. Ukrainske bedrifter har dessuten startet en innsamlingsaksjon til gjenoppbygging av sykehuset.

– Det er fint å se hvor samlet folket vårt er, sier Kolodka.

Barnesykehuset Okhmatdyt har eksistert siden 1894. Det har 720 senger og behandler over 20.000 pasienter i året, Ifølge sykehusets hjemmeside. Mange av barna som har fått behandling her, er alvorlig syke.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.