København, Danmark 20240207.
(ARKIV) Den 23-årige Hanne With blev dræbt nytårsnat 1989/90 i sin lejlighed i Fensmarksgade. Den 7. februar 2024 Dna-spor har ført til anholdelse en 53-årig mand som den 7. februar 2024 bliver en fremstillet i grundlovsforhør sigtet for drabet på 23-årige Hanne With.. Foto: Politifoto / Ritzau Scanpix / NTB

54-åringen som var tiltalt for å ha drept Hanne With i København i 1990, ble onsdag dømt til elleve og et halvt års fengsel.

En enstemmig byrett i København konkluderte med at Henrik Krogh Rasmussen sto bak drapet for 34 år siden. Retten legger vekt på at mannens DNA og fotavtrykk ble funnet på stedet, og at han ikke har gitt noen «sannsynlig eller plausibel» forklaring.

23 år gamle Hanne With ble funnet drept i leiligheten sin i København nyttårsnatten til 1. januar 1990. Hun var påført en rekke knivstikk og hadde fått halsen skåret over. I tillegg var hun kvalt med en antennekabel.

Etter drapet fortalte en taxisjåfør til politiet at han plukket opp en mann og kjørte ham til Vesterbro der de plukket opp en sexarbeider som antas å ha vært Hanne With. Mannen og kvinnen ble deretter kjørt til leiligheten der 23-åringen senere ble funnet drept.

Funnet via sønnens DNA

Politiet sto uten noen mistenkt i mange år. Gjennombruddet kom de søkte i politiets DNA-register etter personer som kunne være i slekt med den som hadde satt igjen DNA i Withs leilighet.

Sønnen til mannen som nå er dømt for drapet, var i registeret på grunn av en mindre sak, og i februar kunne politiet pågripe Rasmussen. Bevisene mot ham ble ytterligere styrket da gulvet i leiligheten ble brutt opp senere i 2024, og det ble funnet et blodig fotavtrykk som passet med 54-åringen.

Han var i førstegangstjeneste i marinen i København da han tilbrakte nyttårsaften 1989 på et utested i en sidegate til Strøget. I retten forklarte han at han var så full og ruset på stoffer at han ikke kan huske å ha vært i Withs leilighet den natten.

Han har nektet straffskyld, og forsvarer Mette Grith Stage sier man ikke kan erkjenne noe man ikke husker.

Kan anke

Dommen på elleve år og seks måneders fengsel er en såkalt tilleggsstraff, ettersom Rasmussen ble dømt i flere andre saker i tiden etter drapet. Retten måtte derfor vurdere hvor mye strenger straff han ville fått dersom drapet var blitt pådømt samtidig som de andre sakene.

54-åringen har 14 dager på seg til å avgjøre om han vil anke dommen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.