Japan og Filippinene undertegnet mandag en forsvarsavtale som vil gjøre det mulig for landene å utplassere styrker på hverandres territorium under felles militærøvelser. Den er et rammeverk for militært samarbeid, blant annet gjør den det enklere for en besøkende styrke å få inn personell og utstyr.
Undertegnet i Manila
Avtalen som er den første av sitt slag som er undertegnet av Japan i Asia, vil tre i kraft når den er ratifisert av begge lands lovgivende forsamlinger. Den ble signert av Filippinenes forsvarsminister Gilberto Teodoro og Japans utenriksminister Yoko Kamikawa under en seremoni i Manila med Filippinenes president Ferdinand Marcos jr. til stede.
Japansk militært nærvær på Filippinene kan være med å motvirke kinesisk innflydelse i Sørkinahavet der Beijing er i konflikt med en rekke nasjoner.
Philippines & Japan are signing a Reciprocal Access Agreement that would allow Filipino & Japanese troops to operate & train in either country. This is a big boost in the security of both countries in their defenses against Chinese aggression. 1/3 @PingpingTweets @informedph2 pic.twitter.com/0p9LiLCKnB
— Isabella Anderson (@IsabellaAn67) July 8, 2024
Kina minner om annen verdenskrig
Det kinesiske utenriksdepartements talsmann hintet i en kommentar til pakten til Japans forbrytelser under annen verdenskrig og uttrykket bekymring for at samarbeidet mellom de to landene kan «undergrave fred og stabilitet» i regionen:
– Den asiatiske stillehavsregionen trenger ingen militærblokk. Utveksling og samarbeid mellom landene bør ikke skade den gjensidige forståelsen og tilliten i regionen, undergrave regional fred og stabilitet eller skade tredjeparters interesser. Japan bærer et alvorlig historisk ansvar for sin aggresjon og kolonialisering av Filippinene og andre land under annen verdenskrig.
Bekymring for Kinas ekspansjon
De siste månedene har retorikken mellom Kina og Filippinene vært anspent og det har oppstått situasjoner mellom kinesisk og filippinsk kystvakt.
Japan ønsker å styrke forsvarsbåndene med andre nasjoner i Øst-Asia av bekymring for Kinas ekspansjon, spesielt dets press på Taiwan, et land Japan har et historisk nært forhold til.