En butikk tilhørende Esprit-kjeden i Bremen. Foto: Steril­gut­assistentin / GPL / Wikimedia Commons.

Konkursene i Tyskland økte med 41 prosent i 1. halvår av 2024 sammen­lignet med tilsvarende periode i fjor. Det går frem av en analyse fra konsulent­selskapet Falkensteg som er bestilt av Handelsblatt.

Antallet konkurser har økt mye mer enn analytikere forventet, skriver Die Welt.

I løpet av årets seks første måneder var det hele 162 selskaper med høyere omsetning enn 10 millioner euro som fikk betalings­problemer, og konkursene omfatter også kjente navn som tur­operatøren FTI, varehus­kjeden Galeria og mote­selskapet Esprit, opplyser den tyske avisen.

Men det er andre sektorer som sliter mer:

Det er særlig eiendoms­selskaper, under­leverandør­er til bil­industrien og mekaniske verksteder som rammes.

Det er færre selskaper i finansielle vanskeligheter som reddes enn før:

Av de 279 analyserte selskapene som måtte begjære oppbud i 2023, var bare 35 prosent reddet innen utgangen av første halvår 2024 – enten ved at de ble solgt til en investor eller ved at kreditorene gikk med på en insolvens­plan. I samme periode for tre år siden lyktes dette fortsatt i 57 prosent av tilfellene.

Bakgrunnen for utviklingen er sammensatt:

Årsakene til konkurs­bølgen oppgis å være etter­virkning­ene av korona­pandemi­en, inflasjon, stigende energi- og material­kostnader samt svekket etter­spørsel. Lokale ulemper som byråkrati og mangel på kvalifisert arbeids­kraft er ytterligere forverrende faktorer. Globale kriser, dårlige økonomiske utsikter og høye renter gjør det stadig mindre attraktivt å reorganisere og investere i krise­rammede selskaper.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.