Konkursene i Tyskland økte med 41 prosent i 1. halvår av 2024 sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Det går frem av en analyse fra konsulentselskapet Falkensteg som er bestilt av Handelsblatt.
Antallet konkurser har økt mye mer enn analytikere forventet, skriver Die Welt.
I løpet av årets seks første måneder var det hele 162 selskaper med høyere omsetning enn 10 millioner euro som fikk betalingsproblemer, og konkursene omfatter også kjente navn som turoperatøren FTI, varehuskjeden Galeria og moteselskapet Esprit, opplyser den tyske avisen.
Men det er andre sektorer som sliter mer:
Det er særlig eiendomsselskaper, underleverandører til bilindustrien og mekaniske verksteder som rammes.
Det er færre selskaper i finansielle vanskeligheter som reddes enn før:
Av de 279 analyserte selskapene som måtte begjære oppbud i 2023, var bare 35 prosent reddet innen utgangen av første halvår 2024 – enten ved at de ble solgt til en investor eller ved at kreditorene gikk med på en insolvensplan. I samme periode for tre år siden lyktes dette fortsatt i 57 prosent av tilfellene.
Bakgrunnen for utviklingen er sammensatt:
Årsakene til konkursbølgen oppgis å være ettervirkningene av koronapandemien, inflasjon, stigende energi- og materialkostnader samt svekket etterspørsel. Lokale ulemper som byråkrati og mangel på kvalifisert arbeidskraft er ytterligere forverrende faktorer. Globale kriser, dårlige økonomiske utsikter og høye renter gjør det stadig mindre attraktivt å reorganisere og investere i kriserammede selskaper.