Jens Stoltenberg fikk gjennomslag for en ettårig støtte til Ukraina på 40 milliarder euro, men ikke en femårig, slik han ba om.

Ukraina trenger løfter om langsiktig støtte, framholdt Stoltenberg da Nato-landenes forsvarsministre samlet seg i Brussel i midten av juni.

Dette skulle blant annet fungere som en buffer mot eventuell framtidig motstand mot støtte til Ukraina, for eksempel om Donald Trump skulle vinne valget i USA, og minimere risikoen for hull og forsinkelser.

I tillegg skulle en slik mekanisme sende et klart signal til Russlands Vladimir Putin om at støtten fra Nato til Ukraina ikke vil dabbe av.

Kun for ett år

Men det ønsket ser Stoltenberg altså ikke ut til å få oppfylt.

Onsdag ble det kjent at Nato-landene vil forplikte seg til å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte – men bare for neste år.

Det er et nederlag for Stoltenbergs planer om å binde Nato til å støtte Ukraina på samme nivå som hittil: ca 40 milliarder euro i året. I Kyiv må det vekke bekymring. Meldingene fra fronten er ikke lyse. Russerne har tatt seg inn i Tsjasiv Jar.

Forpliktelsen skal fordeles på landene ut fra deres bruttonasjonalprodukt (BNP).

– Medlemslandene har som mål å møte denne forpliktelsen gjennom proporsjonale bidrag, heter det i avtalen.

Avtalen skal spikres på neste ukes Nato-toppmøte i Washington der alliansens 75 års-jubileum skal feires.

Stoltenberg har arbeidet for at støttepakkene skal underlegges Nato for å demme opp for Trump, men siden hovedparten av hjelpen likevel kommer fra USA gjør det ikke så stor forskjell. Hvis Trump vil trappe ned hjelpen er det ikke stort Nato kan gjøre med det.

Imens fortsetter partene å eskalere krigen.

USA har sagt Kyiv kan angripe Krim.

Pentagons talsperson Pat Ryder sa på en pressebrifing tirsdag at USA betrakter Krim som en del av Ukraina, og at ukrainske styrker får bruke langtrekkende raketter levert av amerikanerne til å angripe mål på halvøya i Svartehavet.

Russland reagerer sterkt på at USA kaller Krym for ukrainsk.

Russlands viseutenriksminister fordømmer USAs forsvarsdepartements avgjørelse om å la Ukraina angripe Krim-halvøya med langtrekkende amerikanske våpen.

Det er det russiske statlige nyhetsbyrået Tass som siterer viseutenriksminister Sergei Ryabkov.

Partene angriper hverandre nå i en gjensidig bombekampanje, hvor det går sivile liv på begge sider.

Russerne traff et shoppingsenter i Dnipro i øst.

 

 
Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 
 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.