Den spionsiktede Ap-politikeren er Ciwan Maksut Can. Han innehar samme verv i Arbeiderpartiets Internasjonale Forum som utenriksminister Espen Barth Eide.

Tirsdag 2. juli ble det klart at en mann i 30-årene er siktet for forsøk på spionasje for Kina, og vedkommende er varetektsfengslet i fire uker.

Den spionsiktede mannen nekter straffskyld, opplyser han via sin advokat Marius Dietrichson til Document.

– Han forteller at han er uskyldig, sier forsvareren i en kort kommentar.

Med bakgrunn i den strenge og umiddelbare varetektsfengslingen og tilknytningen til vesentlige politiske verv, bestemte Document seg for å undersøke den spionsiktede nærmere.

Den spionsiktede Ciwan Maksut Can er 37 år gammel og er varamedlem i Internasjonalt Forum i Arbeiderpartiet. Det er det samme vervet som utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) også har i samme organ.

Dette er et sentralt organ i partiet, som jevnlig organiserer, diskuterer og utmeisler partiets internasjonale politiske linje.

Document tok kontakt med Utenriksdepartementet for å få en kommentar fra utenriksminister Espen Barth Eide om hans forhold til kollegaen i Internasjonalt Forum. Vi stilte en rekke spørsmål om kontakt, korrespondanse og i hvilken grad Barth Eide er bekymret for at kinesiske spioner infiltrerer sentrale norske organer og institusjoner.

– Vi viser til PST i denne saken, skriver underdirektør Helene Sandbu Ryeng i en e-post til Document.

Sentrale koblinger

Lederen Kim Noguera Gabrielli i Internasjonalt Forum, delte 18. juni 2023 et innlegg på Facebook etter flere av medlemmene hadde vært på reise. Inkludert Ciwan Maksut Can.

Gabrielli beskrev «Gode samtaler i Berlin om Zeitenwende (tidsskille journ. anm.) og hvordan den nye geopolitiske situasjonen påvirker Tyskland og verden». I løpet av reisen hadde de møtt tyske parlamentarikere, den norske ambassaden og andre aktører.

Bildet av Ciwan Maksut Can er hentet fra Fudan-universitetets nettsider.

Temaene for møtene ble beskrevet av utvalgslederen. Et av de sentrale temaene var Kina, med følgende oppsummeringspunkter:

  • Rivaliseringen med Kina har styrket Beijings ønske om å endre den internasjonale ordren, styrt av dagens lover og kutymer.
  • Kina vil bruke sin økonomiske makt for å oppnå politiske mål.
  • Kina er en samarbeidspartner man er avhengig av for å løse globale utfordringer.
  • Og at Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, ville vedta en egen strategi for forholdet med Kina.

Skrev analyser og publiserte artikler

Hos Internasjonalt Forum den 6. oktober 2023, skriver Ciwan Maksut Can et innlegg under tittelen «Kina fra partner til utfordring».

I dette innlegget beskriver Ap-politikeren at det tidligere var et naturlig partnerskap mellom vestlige makter og Kina, men at etterhvert har Kina blitt stående som en utfordring for vestlige land. Forklaringen, ifølge Maksut Can er i stor grad amerikanske ønsker om å føre krig mot terror. Han uttrykte også støtte til tanken at det var USAs syn på Kina som en langsiktig trussel som har ført til konflikten mellom landene.

Fjernet teksten

I juni 2021 skrev også Ciwan Maksut Can, daværende PhD-kandidat ved Fudan University i Shanghai en «Ukens Analyse». Teksten ble publisert hos Atlanterhavskomiteen.

Denne komiteen er først og fremst for å drive utredning og informasjonsarbeid for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, og legger naturlig nok mye vekt på NATO.

Teksten er fjernet fra deres nettsider. Men med verktøy har Document klart å finne tilbake til teksten før den ble slettet.

I artikkelen beskrives Ciwan Maksut Can som PhD-kandidat i internasjonal politikk med fokus på Kina-USA relasjoner ved Fudan University i Shanghai (Kina) og rådgiver ved Senter for Internasjonal og Strategisk Analyse.

Universitetet Ciwan Maksut Can var PhD-kandidat ved, har allerede i desember 2019 gått vekk fra ordinære akademiske frihetsverdier. Tidligere sto det i deres vedtekter at universitetet skulle sikre «akademisk uavhengighet og friheten til å tenke selv». Dette ble endret til å «Bekjenne troskap til det kommunistiske partiets lederskap». Dette førte til protester fra studenter ved universitetet.

I 2024 ble Ungarn enig med kinesiske myndigheter å bygge det første universitetet tilknyttet Fudan utenfor Kina. Dette skulle finansieres nær sagt i sin helhet av kinesiske lån, og bygges med kinesiske selskaper.

Hyllet kurdisk helt

Ciwan Maksut Can er av kurdisk opprinnelse, og har deltatt ved arrangementer organisert av Ungkurd Norge. I en NRK-reportasje fra 2014 uttalte han at den norskkurdiske Erol Can, som var blitt drept i et angrep av IS, var en helt.

– Han blir sett på som en helt av oss her, sa han til NRK, og la til:

– Hvis det blir nødvendig, vil flere reise og kjempe slik som Erol gjorde, sa han.

Den nå spionsiktede er også knyttet til organisasjonen HateSpeech International. En gruppe som har dedikert seg til å avdekke, forklare og undersøke ekstremisme.

Ciwan Maksut Can er listet opp på deres nettsider som en av bidragsyterne. Der står han beskrevet med en bachelorgrad i internasjonale studier fra Høyskolen i Lillehammer og en mastergrad i internasjonale studier fra Universitetet i Stellenbosch i Sør-Afrika. Han snakker flytende kurdisk, norsk og engelsk og var i 2016 i gang med å lære seg kinesisk (mandarin).

– Samarbeidet direkte med Kina

I en nyhetsmelding tirsdag kveld opplyser PST til NTB at Ap-politikeren har samarbeidet direkte med kinesisk etterretning.

PST pågrep Maksut Can da han kom tilbake til Norge etter et opphold i Kina. Allerede dagen etterpå var han varetekstfengslet med begrunnelse i at politiet fryktet bevis skulle gå tapt i etterforskningen mot ham.

– Det er en omfattende etterforskning, og vi er helt i en innledende og svært sårbar fase. Det er det som begrunner at vi er nokså ordknappe nå og kommer ikke til å si så veldig mye, sier politiadvokat Thomas Blom i PST til NTB.

Maksut Can nektet straffeskyld i fengslingsmøtet i Oslo tingrett, og for å være agent for Kina.

Kina: – Fabrikkert

Den kinesiske ambassaden i Oslo har valgt å ikke kommentere saken direkte til NTB.

– Vi har notert oss de relevante rapportene. Det har nylig vært flere tilfeller hvor enkelte europeiske land har fabrikkert og hausset opp såkalte «kinesiske spionsaker» og bevisst svertet og krenket Kina. Vi motsetter oss slike handlinger på det sterkeste, skriver pressekontoret i en e-post til NTB.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.