Parterapeut Siw-Karine Teige mener løsningen på de store problemene fotball-EM skaper er «forventningsavklaring».
For selv om partneren kanskje ikke forstår ditt engasjement, så kan hun (som regel er det en hun) for eksempel tilby å trøste deg hvis favorittlaget taper med massasje eller en god middag.
Herregud så dumt. Hvis det er én ting jeg har skjønt for lenge siden, så er det at psykologer og parterapeuter ikke er my cup of tea.
Jeg har aldri i mitt liv fått massasje, bortsett fra i Norway Cup 1983, da vi fikk massert beina for å holde ut hele veien til finalen etter fire tøffe kamper hver dag i flere dager. God middag spiser jeg hver dag, som regel lager jeg den selv.
Og selvsagt trenger de fleste ikke å trøstes selv om favorittlaget taper. Min holdning er enkel: Jeg gleder meg over store prestasjoner, og glemmer elendige resultater i løpet av noen minutter. Det er rett og slett for dumt til å sutre i dagesvis over et fotballresultat.
TV 2 intervjuer noen unge kvinner på gata, som har omtrent følgende å si.
– Det holder vel med én kamp om dagen.
– Det er vel greit å komme seg ut også.
– Irriterende når nære folk som far eller kjæreste engasjerer seg i fotball.
Dette er fryktelig enkelt: Vi som er veldig interesserte i fotball ser i bunn og grunn ALLE kamper under de store mesterskapene. Det hender at forpliktelser fører til at man ikke kan se alle kamper direkte, da ser man kampene i opptak.
Dette skjer i noen uker annenhvert år. Tiden vi bruker på dette er minimalt sammenlignet med tiden kvinner bruker på badet og hos frisøren, hele tiden.
En halvtime om dagen for dusjing, sminke og andre oppgaver utgjør i løpet av to år rundt 365 timer. Så kommer shopping i tillegg, og andre typisk kvinnelige aktiviteter.
Å se hele EM tar en brøkdel av denne tiden, og man ser som regel kampene hjemme, tilgjengelig for barn og partner. Dessuten koster det ikke noe særlig heller.
Selvsagt dropper selv folk som meg de kampene som er totalt uinterresante, som hvis begge lag allerede er slått ut. Ellers er det ingen diskusjon, alle kamper skal ses. Er kampen kjedelig benytter jeg tiden til å jobbe litt, men jeg skrur ikke av, i tilfelle noe skjer.
Hvilke forventninger andre har ignorerer jeg fullstendig, da med åpenbare unntak som kriser som sykdom, krig eller dødsfall.
Panelet i TV 2s studio var enige: Under EM (og VM) ser man alle kampene. Denne diskusjonen er både tullete og allerede avgjort.
Nå må jeg avslutte, siden Ungarn møter Tyskland. De har neppe en sjanse og ryker nok dessverre ut av mesterskapet. (Ti sekunder etter at jeg skrev dette gikk Tyskland opp i ledelsen).
Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.