Marine Le Pen taler mens Jordan Bardella hører på etter at Emmanuel Macron har skrevet ut nyvalg i Frankrike den 9. juni 2024. Foto: Lewis Joly / AP / NTB.

To ferske meningsmålinger viser at Rassemblement National (RN) er klart størst og får oppslutning fra henholdsvis 35 prosent og 33 prosent to uker før den første runden av parlaments­valget i Frankrike.

I en måling som IFOP har gjort for Le Journal du Dimanche (JDD), får RN 35 prosent, hele ni prosentpoeng foran Nouveau Front populaire (NFP), den nye «folkefronten» som består av mesteparten av den franske venstresiden, på 26 prosent.

President Emmanuel Macrons Renaissance (RE) får til sammenligning 19 prosent på IFOP-målingen, mens Les Republicains (LR) og Reconquête (R) får henholdsvis 7 prosent og 3 prosent.

For Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap betyr det vind i ryggen etter EU-valget, der RN fikk 31,4 prosent av stemmene, og partiet leder i en rekke sosiologiske grupper, med en oppslutning blant 25–34-åringer på hele 44 prosent, opplyser JDD.

Kun 61 prosent av dem som stemte på Macron ved presidentvalget i 2022, har ifølge IFOP-målingen til hensikt på stemme på ham den 30. juni.

En meningsmåling som OpinionWay har utført for Les Echos, gir disse resultatene:

Rassemblement National (RN): 33 %
Nouveau Front Populaire (NFP): 25 %
Renaissance (RE): 20 %
Les Republicains (LR): 7 %
Reconquête (R): 3 %

Er det mulig å forrykke maktbalansen på mindre enn tre uker med valgkamp? Vanskelig, ser ut til å være svaret på dette spørsmålet.

Bruno Jeanbart i OpinionWay kommenterer:

«Ting kommer fortsatt til å endre seg fordi valgkampen er så kort og uventet. Men det er likevel en bekreftelse på det vi så i valget til Europaparlamentet: Rassemblement Nationals dominans over hele det politiske spekteret. Med 33 % av stemmeintensjonene ligger Rassemblement National litt over resultatet fra valget til Europaparlamentet, men det er ikke nødvendigvis et veldig sterkt momentum. På den annen side viser dette at fenomenet som Emmanuel Macron utvilsomt håpet på, nemlig at folk som stemte RN i EU-valget ikke ville våge å stemme RN i parlamentsvalget, ikke er der.»

Macronistene risikerer mange steder å bli eliminert fra andre runde av valget, der det kreves at man trenger stemmer fra minst 12,5 prosent av de registrerte velgerne for å kunne delta, skriver Les Echos.

Presidentens leir ligger altså an til å bli skvist mellom høyre- og venstresiden. I så fall vil utfallet av andre og avgjørende runde også avgjøres av hvordan velgerne i sentrum vil fordele seg mellom de to flankene den 7. juli.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.