NTB

Frankrike trapper opp bruken av kunstig intelligens i Paris-OL. Kritikerne mener det åpner døra for mer inngripende overvåking.

De siste månedene er KI-systemer blitt testet på franske togstasjoner, konserter og fotballkamper. Verktøyet har ikke vært fullt operativt, men det endrer seg når OL starter i slutten av juli.

Fra da av kan politi, brannvesen, redningstjenester og enkelte sikkerhetsselskaper innen transport bruke overvåkingsteknologien fram til 31. mars 2025.

Hovedoppgavene blir blant annet å skanne folkemengder, sjekke forlatte gjenstander og se etter mulige våpen. Dette kan bli den nye normalen, advarer Amnesty Frankrike.

– OL gir en stor mulighet til å teste denne type overvåking under dekke av at det er sikkerhetskritisk. Det baner vei for enda mer inngripende systemer som ansiktsgjenkjenning, sier Katia Roux til Reuters.

Ifølge fransk lov er det forbudt å bruke verktøy som kjenner igjen ansikter. Myndighetene har uttalt at det er en rød linje som ikke kan krysses.

Unntak

Fra politikerhold er det blitt påpekt at det fortatt er et gap mellom KI-overvåkingens potensial og det som skjer i praksis.

– KI-drevet videoovervåking vil ikke vært optimal når OL går i gang, men OL blir en stor lekeplass til å eksperimentere med det, sa senator Agnes Canayer i november i fjor.

Det er unntak i lovgivningen som gir nasjonale sikkerhetsmyndigheter større handlingsrom. Personvernforkjempere mener det kan gi snikinnføring av ansiktsgjenkjenning.

– Dette er ikke et forbud. Folk har en illusjon om at fordi det sies at vi forbyr teknologien, med unntak i enkelte situasjoner, så er det OK. Men det er akkurat disse situasjonene som er de mest problematiske, sier Roux.

Lite innsyn

Ifølge en rapport fra 2020 er det utplassert rundt 90.000 overvåkingskameraer i Frankrike.

– Disse vil alltid være en programvareoppdatering unna å kunne utføre de mest aggressive typene for masseovervåking, hevder Daniel Leufer i den digitale rettighetsgruppen AccessNow overfor Reuters.

– Offentligheten vil ha liten eller ingen oversikt over hva disse systemene overvåker, legger han til.

Fire private selskaper har fått i oppdrag å bistå den franske overvåkingen under OL og månedene etter lekene.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.