Drap, eksplosjoner og flere høyprofilerte, alvorlige forbrytelser. Den brutale voldsbølgen i Sverige har også rammet universitetsbyen Uppsala hardt, melder SVT.

Mange av gjerningsmennene har vært unge og tilreisende fra andre byer. Uppsala kommune vil nå styrke det kriminalitetsforebyggende arbeidet og forbedre samarbeidet over kommunegrensene.

Politiet advarer om at sommerferien øker risikoen for at barn og ungdommer rekrutteres av kriminelle nettverk, ettersom mange har mindre kontakt med voksne på skolen og i fritida.

«Med tanke på den økte rekrutteringsrisikoen om sommeren må hele samfunnet samarbeide for å forebygge rekruttering av barn», sier Hanna Paradis, leder for det svenske politiets nasjonale kampanje mot grov organisert kriminalitet.

Sverige: Over­arbeidet politi har ikke tid til å etter­forske voldtekter

Alarm etter voldsbølgen – stadig flere i Uppsala ønsker å forlate hjemmene sine

Uppsala kommune har nå utarbeidet en ny handlingsplan for kriminalitetsforebygging. Den inneholder blant annet tiltak for å hindre rekruttering av unge til kriminelle nettverk.

Mellom 2022 og 2023 var det en økning i bekymringsmeldinger på hele 60 prosent for personer opp til 20 år. Dette gjaldt bekymring for kriminalitet i den unges miljø, eller bekymring for at den unge er involvert i kriminalitet. Uppsala kommune opplyser at dette kan være en effekt av at flere er årvåkne i kjølvannet av voldsbølgen som skyllet over byen i 2023.

«Det er en gjennomtenkt prosess blant nettverkene. De rekrutterer folk som er litt yngre enn dem selv», uttaler Norea Forsman Olsson, utviklingssjef i Uppsala kommune, til SVT.

Gjengkriminelle i Sverige: «Det er lettere å få et lite barn til å gjøre ting for deg»

Støre om barneran: «Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn»

Tall fra politiet viser at antallet unge i kriminelle nettverk falt fra 1312 til 1252 mellom 2022 og 2023 i politiregionen som Uppsala tilhører. Samtidig erkjenner de at det kan være store mørketall.

Uppsala kommune ønsker å styrke barn og unge i skolen. De ønsker også økt samarbeid mellom landets kommuner for å forhindre at unge reiser fra andre deler av Sverige for å begå kriminalitet.

Uppsala kommune har søkt om 5,6 millioner svenske kroner fra Socialstyrelsen for å finansiere bedre og hyppigere oppsøkende arbeid. For eksempel sosialarbeidere på skolene som driver oppsøkende arbeid. Samtidig ønsker kommunen også å utvikle et lokalt kriminalitetsforebyggende råd.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.