Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Budapest etter et møte med Ungarns statsminister Viktor Orbán den 12. juni 2024. Foto: Zoltan Mathe / MTI via AP / NTB.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier torsdag at han forventer at Frankrike forblir et sentralt medlem av alliansen selv om landet skulle få en ny regjering.

En AFP-melding som er offentliggjort i det amerikanske nyhetsmagasinet Barron’s, siterer Stoltenberg:

«Uavhengig av de ulike partiene som er valgt og de ulike flertallene i parlamentene, har vi alltid sett at NATO-allierte har holdt fast ved alliansen fordi dette er i alle alliertes sikkerhetsinteresse», sa Stoltenberg under et møte mellom NATOs forsvarsministre i Brussel.

«Så jeg forventer at Frankrike vil forbli en trofast og viktig alliert også i fremtiden.»

Frankrikes president Emmanuel Macron har beskyldt Rassemblement National (RN), som ligger an til å vinne parlamentsvalget 30. juni og 7. juli, for å ha en «tvetydig» innstilling til Russland og ha som mål å forlate NATO, opplyser AFP.

Le Pens parti har tidligere tatt til orde for å forlate NATOs USA-ledede militære kommandostruktur, men ikke for å forlate alliansen som helhet.

I det siste har RN-ledere antydet at de ikke vil endre Frankrikes status i NATO så lenge Russlands krig mot Ukraina pågår.

Forslaget fra RN om å trekke seg fra kommandostrukturen er i tråd med det Charles De Gaulle, som var Frankrikes president i tidsrommet 1959–1969, gjorde i 1966 fordi han mislikte USAs dominans i alliansen.

Det var først under Nicolas Sarkozys presidentskap at beslutningen ble omgjort i 2009.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.